ប៉ោម
ប៉ោម ឬ ប៉ម (ភាសាអង់គ្លេស : Apple) ជាផ្លែឈើក្នុងអម្បូរ Rosaceae ដែលមានការនិយមបំផុតមួយប្រភេទនៅក្នុងពិភពលោក
។ ប៉ោមជាផ្លែឈើស្រុកត្រជាក់ មានដើមកំណើតនៅប្រទេសអ៊ីរ៉ង់បច្ចុប្បន្ន
ក្រោយមកពូជធារបានសាយភាយទៅដល់ជួរភ្នំនិងទន្លេថៃគ្រី-យូហ្រ្វេទី
ហើយសាយភាយជាបន្តបន្ទាប់ទៅកាន់ទ្វីបអឺរ៉ុប ទ្វីបអាមេរិកនិងតំបន់នានាទូទាំងពិភពលោក ។
ប៉ោម ( ន. ) ( បារ. ) (ប៉ូម Pomme) ឈ្មោះផ្លែឈើមួយប្រភេទ ប្រើជាអាហារ ។ [វចនានុក្រមខ្មែរ សម្ដេចសង្ឃរាជជួនណាត]
ផ្លែប៉ោម
|
|
ចំណាត់ថ្នាក់វិទ្យាសាស្រ្ត
|
|
អាណាចក្រ
|
Plantae
|
(unranked)
|
Angiosperms
|
(unranked)
|
Eudicots
|
(unranked)
|
Rosids
|
លំដាប់
|
Rosales
|
អម្បូរ
|
Rosaceae
|
ពួក
|
Malus
|
ប្រភេទ
|
M. domestica
|
ឈ្មោះទ្វេនាម
Malus domestica
|
មាតិកា
១.វត្តិករសាស្ត្រ
១.១
លក្ខណៈរុក្ខសាស្ត្រ
១.២ បុព្វបុរស
២.ជំនឿ
៣.អត្ថប្រយោជន៍
៤.តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភក្នុង 100 ក្រាម
១.វត្តិករសាស្ត្រ
១.១ លក្ខណៈរុក្ខសាស្ត្រ
ប៉ោមជាដើមឈើត្រង់ ទំហំតូច ជម្រុះស្លឹក មានកម្ពស់ពី 3-12
ម៉ែត្រ ។ មែករឹងមាំ ស្លឹកធំមានរាងទ្រវែង ប្រវែងពី 5-12 សង់ទីម៉ែត្រ ។
ចេញផ្កាស្របពេលលាស់ស្លឹកថ្មីនៅរដូវស្លឹកឈើលាស់ មានពណ៌សព្រលាំផ្កាឈូក និងកាន់តែចាស់ពេលជិតរោយ
មាន 5 ត្របក មានខ្សែពុះកណ្ដាលប្រវែងពី 2.5-3.5 សង់ទីម៉ែត្រ ។ ស្លឹកពណ៌បៃតងចាស់រលោង
គែមជាគន្លាក់ដូចមុខរណា ចុងស្លឹកស្រួច ក្រោមស្លឹកមានរោមទន់ៗស្ដើង ។
ផ្លែប៉ោមមានរាងមូល ខូងទាំងនៅត្រង់ទងនិងគូទ មានសម្បកស្ដើងពណ៌ក្រហម
ពណ៌បៃតង និង ពណ៌លឿងតាមពូជធារ សាច់ក្នុងដូចដីខ្សាច់ម៉ដ្ឋពណ៌លឿងខ្ចី
គ្រាប់មានទំហំតូចពណ៌ខ្មៅ ។
ផ្លែទុំនៅរដូវស្លឹកឈើជ្រុះ ជាទូទៅមានខ្សែពុះកណ្ដាល តម្រៀបគ្នាប្រវែងពី 5-9 សង់ទីម៉ែត្រ នៅចំកណ្ដាលមាន
Carpel 5 រន្ធ តម្រៀបគ្នាក្នុងស្នូលរូបផ្កាយ 5 ឆែក ដោយនៅក្នុងរន្ធនីមួយៗមានគ្រាប់ពី
1-3 គ្រាប់ ។
១.២ បុព្វបុរស
មើលអត្ថបទដើមៈ Malus sieversii
បុព្វបុរសរបស់ប៉ោមគឺ Malus sieversii ដែលប្រទះឃើញលូតលាស់ធំធាត់តាមធម្មជាតិលើភ្នំនៅតំបន់អាស៊ីបូព៌ា
ភាគខាងត្បូងប្រទេសកាហ្សាក់ស្ថាន,
កៀហ្ស៊ីស៊ីស្ថាន, តាហ្ស៊ីគីស្ថាននិងតំបន់ស្វយ័តស៊ីនជាំងអ៊ូហ្គួ ប្រទេសចិន ។ ការដាំដុះរុក្ខជាតិប្រភេទនេះ ទំនងជាចាប់ផ្ដើមដំបូងឡើយនៅព្រៃជម្រាលភ្នំធាន (Tian
Shan ឬខ្មែរយើងហៅថា ភ្នំធានសាន) ជាតំបន់ដែលប៉ោមវិវឌ្ឍតាំងពីយូរលង់មកហើយ និងមាន Introgression (ការដែលផ្នែកមួយនៃក្រូម៉ូសូមពីរុក្ខជាតិមួយប្រភេទ
ត្រូវផ្ទេរទៅនៅក្នុងរុក្ខជាតិមួយប្រភេទទៀតដោយការបង្កាត់ពូជ) ហ្សែនបន្ទាប់បន្សំពីរុក្ខជាតិប្រភេទផ្សេងទៀតនៅក្នុងគ្រាប់ពូជតាមរយៈការបង្កាត់ពូជបើក
(open hybrid) ដូចជាហ្សែនជាច្រើនដែលដោះដូរគ្នានឹងប៉ោមព្រៃ (Malus
sylvestris) ដែលចំនួនរបស់ប៉ោមនាពេលបច្ចុប្បន្ននេះមានទំនាក់ទំនងជិតស្និទ្ធនឹងប៉មព្រៃច្រើនជាង
ភិនភាគស្រដៀងនឹងបុព្វបុរសនោះគឺ Malus
sieversii ។
ទោះបច្ចុប្បន្ននេះ នៅក្នុងពូជសុទ្ធប្រាសចាកការបង្កាត់នឹងពូជកាត់
ដែលមានភិនភាគប៉ោមព្រៃលេចធ្លោជាង តែយ៉ាងណាក៏ដោយ តាមរយៈការវិភាគ DNA កាលពីពេលថ្មីៗនេះ
ប្រទះឃើញថាប៉ោមអាចវិវឌ្ឍមកពី Malus
sieversii តែមួយប្រភេទប៉ុណ្ណោះ ។
២.ជំនឿនិងអត្ថប្រយោជន៍
២.១ ជំនឿ
ជនជាតិក្រិចនិងរ៉ូម៉ាំងជឿថា ប៉ោមជាផ្លែឈើនៃក្ដីស្រឡាញ់និងសម្រស់ ។
នៅក្នុងគម្ពីរប៊ីប (សាសនាគ្រិស្ត)
បាននិយាយពីប៉ោមថាជា ផ្លែឈើត្រូវហាម នៅក្នុង សួនអេឌែន
ជាតំណាងនៃអំពើបាប ។
នៅក្នុងរឿងនិទានរបស់ក្រិច ផ្លែប៉ោមជា ផ្លែឈើត្រូវហាម
របស់ Hesperides ។
អាដាំ ផ្លែប៉ោម និង អេវ៉ា
ដោយ Albrecht Dürer ឆ្នាំ 1507
|
៣.អត្ថប្រយោជន៍
យើងអាចទទួលទានផ្លែប៉ោមទាំងនៅស្រស់និងយកទៅច្នៃបានច្រើនមុខ
ដូចជា សាឡាដ, ជែមប៉ោម, តំណាប់, ផាយ ឬអប់ក្រៀម ជាដើម
។
ផ្លែប៉ោមអាចជួយកាត់បន្ថយជាតិអាស៊ីតក្នុងក្រពះ,
រំលាយស្លេស្ម, កាត់បន្ថយជំងឺលើសឈាម, ជួយបញ្ចេញអំបិលសូដ្យូមដែលលើសចេញពីរាងកាយ និងអាចយកធ្វើជាថ្នាំបញ្ចុះបាន
។
៤.តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភក្នុង 100 g
|
||
ឈ្មោះ
|
ទម្ងន់
|
ភាគរយ
|
ថាមពល
|
52 kcal
|
|
កាបូអ៊ីដ្រាត
|
13.81 g
|
|
ជាតិស្ករ
|
10.39 g
|
|
ជាតិសរសៃ
|
2.4 g
|
|
ជាតិខ្លាញ់
|
0.17 g
|
|
ប្រូតេអ៊ីន
|
0.26 g
|
|
វីតាមីន
|
||
វីតាមីន A
|
3 μg
|
0 %
|
វីតាមីន B1
|
0.017 mg
|
1 %
|
វីតាមីន B2
|
0.026 mg
|
2 %
|
វីតាមីន B3
|
0.092 mg
|
1 %
|
វីតាមីន B5
|
0.061 mg
|
1 %
|
វីតាមីន B6
|
0.041 mg
|
3 %
|
វីតាមីន B9
|
3 μg
|
1 %
|
វីតាមីន C
|
4.6 mg
|
6 %
|
ធាតុរ៉ែ
|
||
កាល់ស្យូម
|
6 mg
|
1 %
|
ជាតិដែក
|
0.12 mg
|
1 %
|
ម៉ាញេស្យូម
|
5 mg
|
1 %
|
ផូស្វ័រ
|
11 mg
|
2 %
|
ប៉ូតាស្យូម
|
107 mg
|
2 %
|
ស័ង្កសី
|
0.04 mg
|
0 %
|
ធាតុផ្សំផ្សេងទៀត
|
||
ទឹក
|
85.56 g
|
ប្រភពឯកសាររូបភាពៈវេបសាយបរទេស
No comments