ប្ល៊ែកប័ររី
ប្ល៊ែកប័ររី (English: Blackberry )ជាផ្លែឈើព្រៃដែលអាចទទួលទានបាន ។ មានផ្លែជាចង្កោម (Aggregate
fruit) ដូចពពួកផ្លែទាប ដើមវាប្រភេទគុម្ពមានបន្លា (Bramble) ជារុក្ខជាតិនៅក្នុងពពួកកុលាប អម្បូរកុលាបដែលមានរាប់រយប្រភេទ ។ ជារុក្ខជាតិដែលប្រទះឃើញជាទូទៅនៅតំបន់មានអាកាសធាតុក្ដៅឧណ្ហៗ
នៅអឌ្ឍគោលខាងជើង ។
ប្ល៊ែកប័ររីខ្ចី-ទុំ-ទុំជោរ
|
|
ចំណាត់ថ្នាក់វិទ្យាសាស្រ្ត
|
|
អាណាចក្រ
|
Plants
|
លំដាប់
|
Rosales
|
អម្បូរ
|
Rosaceae
|
អម្បូររង
|
Rosoideae
|
ពួក
|
Rubus
|
ពួករង
|
Rubus (formerly Eubatus)
|
ប្រភេទ
|
-Rubus ursinus
-Rubus argutus
-Rubus fruticosus - Common Blackberry
And hundreds more microspecies
(the subgenus also includes the dewberries)
|
ក្រុម
|
flowering plants
|
មាតិកា
១.លក្ខណៈនិងការធំធាត់
២.តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភក្នុង 100
ក្រាម
១.លក្ខណៈនិងការធំធាត់
ប្ល៊ែកប័ររីជារុក្ខជាដើមត្រង់ តែមែកជាមែកបែបរុក្ខជាតិពីរឆ្នាំដែលដុះចេញពីដើម ។
នៅឆ្នាំដំបូងមែកថ្មីនឹងដុះចេញមកយ៉ាងរហ័សនិងរឹងមាំមានប្រវែងពី3-6 ម៉ែត្រ ដែលជាមែកកោងនិងវារលើដី ឬវេញគ្នាជាគុម្ព ។ មានស្លឹកធំដែលរួមមានស្លឹកតូចៗពី5-8 ។
នៅឆ្នាំដំបូង មែកថ្មីមិនទាន់ចេញផ្លែផ្កាទេ នៅឆ្នាំទីពីរមែកដែលដុះកាលពីឆ្នាំមុនក៏មិនទាន់ធំធាត់
ប៉ុន្តែចាប់មានផ្លែផ្កាហើយ ខណៈដែលមែកថ្មីនៅតែដុះដើម្បីផលិតផ្លែផ្កានៅឆ្នាំបន្ទាប់
។ មែកទាំងឆ្នាំដំបូងនិងឆ្នាំទី2នឹងមានបន្លាស្រួចរឹង
តែក៏មានពូជដែលកើតឡើងដោយសារបង្កាត់នឹងគ្មានបន្លា ដើម្បីងាយស្រួលក្នុងការប្រមូលផល ។
ប្ល៊ែកប័ររីព្រៃ ឬប្ល៊ែកប័ររីដែលធំធាត់តាមធម្មជាតិជារុក្ខជាតិដែលលូតលាស់យ៉ាងឆាប់រហ័សនៅក្នុងព្រៃ
តាមភ្នំតូចៗ តាមគុម្ពោធព្រៃនិងតាមគុម្ពោធឈើតាមដងផ្លូវ ។ ជារុក្ខជាតិដែលអាចលូតលាស់លើដីមានសភាពមធ្យមបាន
។
ផ្កានឹងចេញនៅរដូវស្លឹកឈើលាស់ដល់រដូវក្ដៅ ដោយផ្កានីមួយៗមានសរសៃពុះកណ្ដាលប្រហែល
2-3 សង់ទីម៉ែត្រ មានស្រទាប់ពណ៌ស ឬផ្កាឈូកខ្ចី 5 ស្រទាប់ ដែលក្លាយជាផ្លែនៅចុងរដូវក្ដៅ
។ នៅខែសីហា ផ្លែដែលទុំនឹងមានពណ៌ខ្មៅដែលជាប្រភពរបស់ឈ្មោះ មានទំហំប៉ុនកូនដៃ
រសជាតិមានតាំងពីជូរខ្លាំងទៅដល់ផ្អែម ដែលស័ក្តិសមសម្រាប់ការទទួលទានស្រស់
ឬធ្វើដំណាប់ ។
ប្ល៊ែកប័ររីមានសារធាតុចិញ្ចឹមដែលមានប្រយោជន៍ចំពោះរាងកាយខ្ពស់ ដែលរួមមានជាតិសរសៃ,
វីតាមីន
A, B, K, អាស៊ីតហ្វូលីក, អំបិលរ៉ែនិងម៉ង់ហ្គាណែស ។
២.តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភក្នុង ១០០ ក្រាម
|
||
ឈ្មោះ
|
ទម្ងន់
|
ភាគរយ
|
ថាមពល
|
៤៣
កាឡូរី
|
|
កាបូអ៊ីដ្រាត
|
៩,៦១
ក្រាម
|
|
ជាតិស្ករ
|
៤,៨៨ ក្រាម
|
|
ជាតិសរសៃ
|
៥,៣ ក្រាម
|
|
ជាតិខ្លាញ់
|
០,៤៩ ក្រាម
|
|
ប្រូតេអ៊ីន
|
១,៣៩ ក្រាម
|
|
វីតាមីន
|
||
វីតាមីន A
|
២១៤ អាយយូ
|
|
វីតាមីន B1
|
០,០២០ មីលីក្រាម
|
២ %
|
វីតាមីន B2
|
០,០២៦ មីលីក្រាម
|
២ %
|
វីតាមីន B3
|
០,៦៤៦ មីលីក្រាម
|
៤ %
|
វីតាមីន B6
|
០,០៣០ មីលីក្រាម
|
៦ %
|
វីតាមីន B9
|
២៥ មីក្រូក្រាម
|
២៥ %
|
វីតាមីន C
|
២១,០ មីលីក្រាម
|
២ %
|
វីតាមីន E
|
១,១៧ មីលីក្រាម
|
៨ %
|
វីតាមីន K
|
១៩,៨ មីក្រូក្រាម
|
១៩ %
|
ធាតុរ៉ែ
|
||
កាល់ស្យូម
|
២៩ មីលីក្រាម
|
៣ %
|
ជាតិដែក
|
០,៦២ មីលីក្រាម
|
៥ %
|
ម៉ាញេស្យូម
|
២០ មីលីក្រាម
|
៦ %
|
ផូស្វ័រ
|
២២ មីលីក្រាម
|
៣ %
|
ប៉ូតាស្យូម
|
១៦២ មីលីក្រាម
|
៣ %
|
សូដ្យូម
|
១ មីលីក្រាម
|
០ %
|
ស័ង្កសី
|
០,៥៣ មីលីក្រាម
|
៦ %
|
អាយយូ = IU (International
units)
|
ប្រភពឯកសារៈវេបសាយបរទេស
ប្រភពរូបភាពៈGoogle
ប្រភពរូបភាពៈGoogle
No comments