គ្រែនប័ររី
គ្រែនប័ររី (English: Cranberry)
ជាតិណជាតិ ស្ថិតក្នុងពពួក ERICACEAE អម្បូរប័ររី
ត្រូវបានដាំជាប្រយោជន៍ផ្នែកពាណិជ្ជកម្មនៅអាមេរិក ។ ផ្លែគ្រែនប័ររីមានពណ៌ក្រហមស្រស់
មានរសជាតិជូរអែម ។
គ្រែនប័ររី
|
|
ចំណាត់ថ្នាក់វិទ្យាសាស្រ្ត
|
|
អាណាចក្រ
|
Plantae
|
(unranked)
|
Angiosperms
|
(unranked)
|
Eudicots
|
(unranked)
|
Asterids
|
លំដាប់
|
Ericales
|
អម្បូរ
|
Ericaceae
|
ពួក
|
Vaccinium
|
ពួករង
|
Oxycoccus
|
ប្រភេទ
|
·
Vaccinium erythrocarpum
·
Vaccinium macrocarpon
·
Vaccinium microcarpum
·
Vaccinium oxycoccos
|
មាតិកា
១.គុណសម្បត្តិនិងអត្ថប្រយោជន៍
២.តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភក្នុង 100 ក្រាម
៣.ប្រភព
១.គុណសម្បត្តិនិងអត្ថប្រយោជន៍
១.១.គុណសម្បត្តិ
-ការពារអញ្ចាញធ្មេញ ។
-ព្យាបាលរបួសក្នុងពោះ ។
-ព្យាបាលប្លោកនោមហើម
ផ្លូវទឹកមូត្រហើម ផ្លូវទឹកមូត្រឆ្លងរោគ កម្ចាត់ក្លិនទឹកមូត្របានល្អ ។
-ព្យាបាលនិងបង្ការរោគដែលឆ្លងមកពីប៉ាក់តេរី
តាមលទ្ធផលនៃការស្រាវជ្រាវរបស់មហាវិទ្យា Harvard
បានបញ្ជាក់ថា ការផឹកទឹកគ្រែនប័ររីមួយថ្ងៃ 30 មីលីលីត្រ ជួយកាត់បន្ថយចំនួនមេរោគក្នុងផ្លូវទឹកមូត្រនិងជួយបង្ការការឆ្លងមេរោគក្នុងប្លោកនោម
។
-ទប់ស្កាត់មេរោគ E.coli ដោយមានរបាយការណ៍ថា ស្រ្តីដែលបានទទួលទានគ្រែនប័ររីជាបន្តបន្ទាប់ ជួយទប់ស្កាត់មេរោគ
E.coli (p<0,0001) បើធៀបនឹងស្រ្តីដែលមិនបានទទួលទានគ្រែនប័ររី ។
-ដោយសារគ្រែនប័ររីមានជាតិអាស៊ីតតិច
ទើបវាអាចជួយទប់ស្កាត់ បង្ការនិងព្យាបាលជំងឺក្រួសក្នុងតម្រងនោមបាន ។
ការផឹកទឹកគ្រែនប័ររី 500 មីលីលីត្រនិងស្ករ 1500 មីលីលីត្រ អាចបង្ការជាតិកកររបស់ Calcium
oxalate ដែលជាមួលហេតុសំខាន់នៃការកើតជំងឺក្រួសក្នុងតម្រងនោម
បើប្រៀបធៀបនឹងការផឹកទឹកសុទ្ធ ។
-ជួយធ្វើឲ្យរាងកាយមានសភាពធម្មតាបន្ទាប់ពីកើតជំងឺប្រកាច់
។
១.២.អត្ថប្រយោជន៍
-គ្រែនប័ររីជាផ្លែឈើដែលមានរសជាតិជូរអែម
អាចទទួលទានបានទាំងផ្លែស្រស់ ផ្លែក្រៀម គាបយកទឹក ឬភេសជ្ជៈកំប៉ុង
ដោយការយកក្រូចតូចល្មម 1 ផ្លែ ក្រូចថ្លុង 1 ចំហៀង គាបយកតែទឹក ហើយបន្ថែមផ្លែគ្រែនប័ររី
2 ក្ដាប់និងចេក 1 ផ្លែ ក្រឡុកចូលគ្នា ពេលស្រេចបាច់ក៏យកមកទទួលទាន
វានឹងធ្វើឲ្យរាងកាយស្រស់ស្រាយ ។
-គ្រែនប័ររីសម្បូរដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម សម្បូរវីតាមីន
រួមទាំងរុក្ខគីមីដែលបញ្ចេញប្រតិកម្មបានដើរតួជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដូចជា Catechins, Quinic acid, Hippuric acid, Proanthocyanidins, Triterpenoids, Tannin ដែលវាមានប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាព
។
-ដោយសារគ្រែនប័ររីសម្បូរវីតាមីន ទើបជួយបន្ថែមប្រព័ន្ធភាពស៊ាំដល់រាងកាយនិងជួយទប់ស្កាត់ជំងឺតម្កាត់ដែលកើតឡើងដោយសារអាកាសធាតុត្រជាក់បានល្អ
។
-បង្ការជំងឺមហារីក និងប្រឆាំងការរាលដាលរបស់កោសិកាក្នុងរាងកាយ
។ មានរបាយការណ៍ខាងវេជ្ជសាស្រ្តជាច្រើនពាក់ព័ន្ធនឹងការទទួលទានគ្រែនប័ររី ថាអាចជួយទប់ស្កាត់ការលូតលាស់របស់កោសិកាមហារីកដោះ , មហារីកសួត, មហារីកពោះវៀន, មហារីកស្បូន, មហារីកក្រពេញប្រូស្ដាតនិងជំងឺផ្សេងៗជាច្រើនទៀត ។
-ដោយសារការផ្សំសារធាតុ Proanthocyanidins ធ្វើឲ្យកោសិកាមហារីកងាប់ដែលតាមរយៈការសិក្សាបានរកឃើញថាសារធាតុ Proanthocyanidins អាចទប់ស្កាត់វិធីលូតលាស់របស់កោសិកាមហារីកក្រពេញប្រូស្ដាតនិងរកឃើញថាជាគ្រាប់ឈាមដ៏ល្អដែលអាចយកទៅធ្វើជាថ្នាំប្រឆាំងនឹងមហារីកបាន
ថែមទាំងជួយសម្លាប់កោសិកាមហារីកស្បូនបាន ដោយសារ Proanthocyanidins អាចធ្វើឲ្យកោសិកាមហារីកងាប់បាន ឬពេលផ្សំនឹងថ្នាំព្យាបាលមហារីកស្បូន អាចជួយបន្ថែមប្រសិទ្ធភាពក្នុងការទប់ស្កាត់ការរាលដាលរបស់កោសិកាមហារីក
។
ការទទួលទានគ្រែនប័ររីអាចជួយទប់ស្កាត់ការលូតលាស់របស់កោសិកាមហារីកស្បូន
។ Proanthocyanidins ដែលរកឃើញភាគច្រើននៅក្នុងផ្លែគ្រែនប័ររីអាចធ្វើឲ្យមានការផ្លាស់ប្ដូររបស់ហ្សែនមហារីកនិងធ្វើឲ្យកោសិកាមហារីកសួតងាប់
។
-សារធាតុ Proanthocyanidins ក្នុងផ្លែគ្រែនប័ររីមានតួនាទីជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជួយទប់ស្កាត់ការកើតជំងឺបេះដូងនិងបំពង់អាទែ
។ គ្រែនប័ររីមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មក្រុម Flavonoids (Anthocy-anin,
Flavonoids, Proanthocyanidins) ដោយ Fl-avonoids នឹងជួយទប់ស្កាត់ប្រតិកម្មអុកស៊ីតកម្មរបស់កូឡេស្តូរ៉ល
(LDL) អាចជួយបង្ការការកកើត Oxidized LDL ដែលជាមូលហេតុធ្វើឲ្យបំពង់អាទែរួមនិងស្ទះ ។
-ជួយកាត់បន្ថយកូឡេស្តូរ៉លក្នុងឈាម ដែលធ្វើឲ្យមានគ្រោះថ្នាក់ដល់រាងកាយ
។ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនៅក្នុងផ្លែគ្រែនប័ររីអាចធ្វើឲ្យកន្លែងទទួលកូឡេស្តូរ៉ល
ដែលស្ទះកាន់តែធ្វើការ ដែលវាជួយជំរុញការបញ្ចេញរបស់កូឡេស្តូរ៉លពីសរសៃឈាមនិងជួយនាំកូឡេស្តូរ៉លទៅកាន់កោសិកាថ្លើម
។
-ការទទួលទានគ្រែនប័ររីជាប្រចាំអាចជួយប្រឆាំងជំងឺ ឈឺក្បាលរ៉ាំរ៉ៃ
។
-ជួយរំញោចចរន្តឈាម ។
-គ្រែនប័ររីសម្បូរទៅដោយលូទីននិងស៊ីសានទីន
ដែលមានប្រយោជន៍នៅក្នុងការជួយកាត់ពន្យារភាពចុះខ្សោយរបស់ក្រដាសភ្នែក ។ ជួយការពារពន្លឺថ្ងៃដែលគ្រោះថ្នាក់ដល់ក្រដាសភ្នែក
មិនឲ្យរងការបំផ្លាញ ។ ជួយចម្រោះពន្លឺពណ៌ខៀវដែលបំផ្លាញកែវភ្នែកនិងជួយកាត់បន្ថយបញ្ហាជំងឺភ្នែកឡើងបាយនិងជំងឺភ្នែកខ្សោយបាន
។
-សារធាតុ Proanthocyanidins ដែលបានមកពីទឹកគ្រែនប័ររីខាប់អាចជួយកាត់បន្ថយសារធាតុដែលធ្វើឲ្យហើមរលាក
ដែលកើតពីកោសិកា gingival
fibroblasts បានដូចជា interieukin (IL-6,IL-8) និង PGE(2) ក្នុងរោគរលាកអញ្ចាញធ្មេញ (Perlodontitis) ទើបអាចកាត់បន្ថយការរលាកហើមបាន
។
-ទឹកគ្រែនប័ររីមានធាតុផ្សំរបស់ High
molecular weight non-dialyzable material ដែលអាចទប់ស្កាត់ការតោងទាមនិងការផ្ដុំគ្នារបស់ប៉ាក់តេរីក្នុងប្រអប់មាត់បានជាច្រើនប្រភេទ
ដែលជាមូលហេតុដែលធ្វើឲ្យកើតរោគមាត់ធ្មេញ កំបោរធ្មេញនិងប៉ាក់តេរីធ្មេញ
ហើយក៏ជួយកាត់បន្ថយជំងឺធ្មេញពុកនិងបង្ការជំងឺរលាកអញ្ចាញធ្មេញបានទៀតផង ។
-ការផឹកទឹកគ្រែនប័ររី 1 ថ្ងៃ 250 មីលីលីត្រ
រួមផ្សំនឹងការបានទទួលថ្នាំសម្លាប់មេរោគក្នុងក្រពះ អាចបន្ថែមអត្រានៃការសម្លាប់មេរោគបានខ្ពស់នៅក្នុងអវយវៈភេទស្រ្តីដែលឆ្លង
Helicobacter pylori ដែលជាមេរោគប្រទះឃើញក្នុងក្រពះ ។
-គ្រែនប័ររីជាផ្លែឈើពីធម្មជាតិដែលអាចការពារនិងប្រឆាំងនឹងរោគប្លោកនោមរលាកនិងការឆ្លងរោគក្នុងផ្លូវទឹកមូត្របានល្អបំផុត
ដោយគ្រែនប័ររីត្រូវបានកត់ត្រាជាផ្លូវការនៅផ្នែកឱសថសាស្រ្តរបស់សហរដ្ឋអាមេរិក (U.S.
Pharmacopeia) ទុកជាថ្នាំព្យាបាលជំងឺទាំងនេះបានផលល្អ (តែនៅមានការប្រទាញប្រទង់គ្នារវាងអ្នកជំនាញមួយចំនួនថា
គ្រែនប័ររីធ្វើឲ្យទឹកនោមមានជាតិអាស៊ីត ទើបធ្វើឲ្យមេរោគដែលធ្វើឲ្យឆ្លងងាប់
ឬគ្រាន់តែបង្ការមិនឲ្យប៉ាក់តេរីទាមភ្នាសប្លោកនោមប៉ុណ្ណោះ) ។ អ្នកជំងឺនេះបើផឹកទឹកគ្រែនប័ររីខាប់
(មិនលាយស្ករ) 1 ថ្ងៃ 300 មីលីលីត្ររាល់ថ្ងៃ នឹងជួយបង្ការមិនឲ្យកើតជំងឺនេះបានទៀត
ដែលតាមរយៈការសិក្សាពីក្រុមស្រ្តីវ័យបង្កកំណើតនិងលទ្ធផលព្យាបាលជំងឺឆ្លងផ្លូវទឹកមូត្រ
រកឃើញថា គ្រែនប័ររីអាចកាត់បន្ថយអត្រាឆ្លងមេរោគបានខ្ពស់ដល់ទៅ 50% ក្រៅពីនេះ
គ្រែនប័ររីក៏អាចជួយបង្ការការតោងទាមរបស់មេរោគនឹងជាលិកាក្នុងរាងកាយ ដូច្នេះហើយទើបគ្រែនប័ររីត្រូវបានប្រើនៅផ្នែកវេជ្ជសាស្រ្ត
ដើម្បីព្យាបាលជំងឺផ្លូវទឹកមូត្រឆ្លងមេរោគ, រលាកប្លោកនោម, របួសក្នុងក្រពះ រួមទាំងកំបោរធ្មេញផងដែរ
។
-ការទទួលទានទឹកគ្រែនប័ររីចំនួន 500 មីលីក្រាម បើប្រៀបធៀបនឹងថ្នាំ
Trimethoprim នៅក្នុងការបង្ការ
ផ្លូវទឹកមូត្ររលាក ប្រទះឃើញថាសារធាតុចម្រាញ់ពីគ្រែនប័ររីអាចជួយការពារបាន
តែបានផលតិចជាងថ្នាំ Trimethoprim ។ ទោះយ៉ាងណា អ្នកជំងឺទទួលយកសារធាតុចម្រាញ់ពីគ្រែនប័ររីច្រើនជាងTrimethoprim ដោយសារគ្រែនប័ររីជាផលិតផលធម្មជាតិដែលមានផលប៉ះពាល់ តិចជាងនៅក្នុងការធ្វើឲ្យដំបៅក្លាយ
ឆ្លងមេរោគ និង Clostridium difucile ថែមទាំងមានតម្លៃថោកជាងទៀតផង
។
-វីតាមីន C នៅក្នុងផ្លែគ្រែនប័ររីជួយធ្វើឲ្យស្បែកមានសំណើម
ទន់រលោង សុខភាពស្បែក កាន់តែល្អ ហើយក៏ជួយបន្ថែមនិងទាញយកខូឡានជែន មកវិញ ។
-គ្រែនប័ររីអាចចម្រាញ់ជាគ្រែមរលោង (Lip
gloss) ដើម្បីការពារបបូរមាត់ប្រេះក្រៀមបាន
ដោយយកផ្លែគ្រែនប័ររីចំនួន 10 ផ្លែលាយនឹងប្រេងអាល់ម៉ុងផ្អែម 1 ស្លាបព្រាបាយ,
ទឹកឃ្មុំ 1 ស្លាបព្រាតែនិងប្រេងវីតាមីន E 1 តំណក់
ស្ងោរឲ្យពុះ រួចយកមកច្រោះ ហើយទុកឲ្យត្រជាក់ ពេលស្រេចបាច់អាចយកមកលាបបបូរមាត់ ។
-បច្ចុប្បន្ននេះផលិតផលដែលផលិតពីផ្លែគ្រែនប័ររី មានច្រើនប្រភេទដូចជា
ទឹកផ្លែឈើ, តំណាប់, ទឹកជ្រលក់, ជែម, យ៉ូកឺត, អាហារបំប៉នដែលមានទាំងប្រភេទឆុងនិង Capsule ហើយសំខាន់បំផុតគឺផ្លែគ្រែនប័ររីមិនមែនជាថ្នាំ តែជាផលិតផលធម្មជាតិ ទើបអាចទទួលទានបានដោយគ្មានផលប៉ះពាល់
ដោយនៅផ្នែកវេជ្ជសាស្រ្តសុទ្ធតែទទួលស្គាល់ថាយ៉ាងទូលំទូលាយថា
គ្រែនប័ររីមិនថាស្ថិតនៅក្នុងប្រភេទទឹកផ្លែឈើស្រស់, ចម្រាញ់ដាក់ Capsule ឬ ប្រភេទឆុងផឹក គឺសុទ្ធតែមានប្រសិទ្ធិភាពក្នុងការព្យាបាលនិងបង្ការជំងឺប្លោកនោមនិងគ្រឿងក្នុងរបស់ស្រ្តីដែលតែងតែមានបញ្ហារលាកផ្លូវទឹកមូត្រនិងការប្រឹងទប់មិនបញ្ចេញទឹកមូត្រចោល
។
២.តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភក្នុង 100
ក្រាម
|
||
ឈ្មោះ
|
ទម្ងន់
|
ភាគរយ
|
ថាមពល
|
៤៦ កាឡូរី
|
|
កាបូអ៊ីដ្រាត
|
១២,២ ក្រាម
|
|
ជាតិស្ករ
|
៤,០៤ ក្រាម
|
|
ជាតិសរសៃ
|
៤,៦ ក្រាម
|
|
ជាតិខ្លាញ់
|
០,១៣ ក្រាម
|
|
ប្រូតេអ៊ីន
|
០,៣៩ ក្រាម
|
|
វីតាមីន
|
||
វីតាមីន A
|
៣ មីក្រូក្រាម
|
០ %
|
បេតាការ៉ូទីន
|
៣៦ មីក្រូក្រាម
|
០ %
|
វីតាមីន B1
|
០,០១២ មីក្រូក្រាម
|
១ %
|
វីតាមីន B2
|
០,០២ មីលីក្រាម
|
២ %
|
វីតាមីន B3
|
០,១០១ មីលីក្រាម
|
១ %
|
វីតាមីន B5
|
០,២៩៥ មីលីក្រាម
|
៦ %
|
វីតាមីន B6
|
០,០៥៧ មីលីក្រាម
|
៤ %
|
វីតាមីន B9
|
១ មីក្រូក្រាម
|
០ %
|
វីតាមីន C
|
១៣,៣ មីលីក្រាម
|
១៦ %
|
វីតាមីន E
|
១,២ មីលីក្រាម
|
៨ %
|
វីតាមីន K
|
៥,១ មីក្រូក្រាម
|
៥ %
|
ធាតុរ៉ែ
|
||
កាល់ស្យូម
|
៨ មីលីក្រាម
|
១ %
|
ជាតិដែក
|
០,២៥ មីលីក្រាម
|
១ %
|
ម៉ាញេស្យូម
|
៦ មីលីក្រាម
|
២ %
|
ម៉ង់ហ្គាណែស
|
០,៣៦ មីលីក្រាម
|
១៧ %
|
ផូស្វ័រ
|
១៣ មីលីក្រាម
|
២ %
|
ប៉ូតាស្យូម
|
៨៥ មីលីក្រាម
|
២ %
|
សូដ្យូម
|
២ មីលីក្រាម
|
០ %
|
ស័ង្កសី
|
០,១ មីលីក្រាម
|
១ %
|
ធាតុផ្សំផ្សេងទៀត
|
||
ទឹក
|
៨៧,១៣ ក្រាម
|
ប្រភពឯកសារៈវេបសាយបរទេស
ប្រភពរូបភាពៈGoogle
No comments