អុនិហ្គិរិ ឬ បាយពំនូតអុនិហ្គិរិ
អុនិហ្គិរិ (អក្សរជប៉ុន:おにぎり, អក្សរកាន់ជិ:御握り,
អក្សររ៉ូម៉ាំង: Onigiri) ឬ អុមឹស៊ឹប៊ិ
(おむすび)
ជាបាយពំនូតរបស់ជប៉ុនដែលសណ្ឋានបីជ្រុង ខ្ចប់ដោយសារាយ
(ណុរិ) ដោយកាលពីសម័យមុន អុនិហ្គិរិមានស្នូលបួយប្រៃ (អុម៉ិបុឈិ) ត្រីប្រៃ (ឆាកិ ឬ កាត់ស៊ឹអុប៊ឹស៊ិ) ឬស្នូលដែលមានរសជាតិប្រៃ
។
អុនិហ្គិរិ ខុសពី ស៊ូស៊ី ត្រង់បាយនៅក្នុង
ស៊ូស៊ី មានរសជាតិជូរ ដែលមានទឹកខ្មេះជប៉ុនជាគ្រឿងផ្សំ ។
មាតិកា
១.ប្រវត្តិ
២.ការទិញអុនិហ្គិរិ
៣.ស្នូលរបស់អុនិហ្គិរិ
៤.ប្រភពឯកសារ
៥.មើលបន្ថែម
១.ប្រវត្តិ
បាយពំនូតអុនិហ្គិរិ កាលពីសម័យមុនមានរាងជាពំនូតមូលៗដើម្បីងាយស្រួលកាន់និងយកទៅទទួលទាននៅក្រៅផ្ទះ
ដោយនៅសម័យមុនសាមូរ៉ៃ អាចដាក់តាមខ្លួនយ៉ាងស្រួលពេលទៅធ្វើសង្រ្គាម
ប៉ុន្តែនៅសម័យហេអាន់ មានការខ្ចប់បាយពំនូតមានរាងជាជ្រុងៗ
ដើម្បីងាយស្រួលក្នុងការដាក់ត្រួតគ្នា ។ នៅសម័យខាម៉ាឃុរ៉ាដល់សម័យអេដាក់ អុនិហ្គិរិ នៅតែមិនទាន់មានការខ្ចប់ដោយសារាយ ដោយមានអំបិលជាគ្រឿងផ្សំ រហូតដល់សម័យមេជិដែលមានការប្រើសារាយនៅក្នុងការធ្វើអាហារ។
បន្ទាប់ពីមានការប្រើម៉ាស៊ីននៅក្នុងការខ្ចប់បាយពំនូតមិនទទួលបានភាពជោគជ័យ
ដោយសារសណ្ឋានរបស់វាមានការលំបាកក្នុងការធ្វើ រហូតដល់ឆ្នាំប្រមាណ 1980 នៃគ.ស មានការខ្ចប់បាយជំនូតតាមម៉ូដម៉ាកថ្មីគឺពូតបាយហើយសឹមញាត់ស្នូល
ដោយការខ្ចប់បាយឲ្យចេញរាងជាបីជ្រុង (រាងត្រីកោណ) និងញាត់ស្នូលតាមក្រោយ ហើយបញ្ចប់ដោយការខ្ចប់នឹងសារាយ
។ សម័យក្រោយមកទៀតក៏មានការវិវឌ្ឍ ញែកបាយពំនូតនិងសារាយចេញពីគ្នា ដើម្បីទប់ស្កាត់បញ្ហាសារាយដែលខ្ចប់ក្រៀមស្វិត ដោយយកសារាយមកខ្ចប់បាយពំនូតជាមុន
សឹមទទួលទាន ។
២.ការទិញអុនិហ្គិរិ
អុនិហ្គិរិ អាចរកទិញបាននៅតាមទីផ្សារនានាក្នុងប្រទេសជប៉ុន
ដោយមានស្នូលច្រើនប្រភេទ ។ អុនិហ្គិរិ ជាអាហារសម្រន់មួយប្រភេទដែលមានការនិយមបំផុត
ដោយនៅប្រទេសជប៉ុនមានហាងលក់តែ អុនិហ្គិរិ ហៅថា «អុនិហ្គិរិយ៉ា» ដែលធ្វើ
អុនិហ្គិរិ តាមការកុម្ម៉ង់ទិញ ។
៣.ស្នូលរបស់អុនិហ្គិរិ
អុនិហ្គិរិ មានតាំងពីគ្មានស្នូលនិងមានស្នូលច្រើនប្រភេទ
ដែលមានដូចជា ត្រី, អន្ទង់. ជ្រក់បន្លែ, ស្ពៃជ្រក់ (គីមឈី), សារាយ ជាដើម ។
ប្រភពឯកសារៈវេបសាយបរទេស
ប្រភពរូបភាពៈGoogle
No comments