Header Ads

Header ADS

រ៉េសប័ររី



រ៉េសប័ររី តាមសំនៀងអាមេរិក ឬ រ៉ាសប័ររី តាមសំនៀងអង់គ្លេសម្ចាស់ដើម (អង់គ្លសៈRaspberry) ជាឈ្មោផ្លែឈើច្រើនប្រភេទក្នុងពួក Rubus ក្នុងអម្បូរ Rosaceae មានដើមកំណើតមកពីតំបន់អឺរ៉ុប ។


មាតិកា
១.លក្ខណៈរុក្ខសាស្ត្រនិងការបង្កាត់ពូជ
២.ពូជរ៉េសប័ររី
៣.អត្ថប្រយោជន៍របស់រ៉េសប័ររី
៤.តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភក្នុង 100 ក្រាម


១.លក្ខណៈរុក្ខសាស្ត្រនិងការបង្កាត់ពូជ
រ៉េសប័ររី ជារុក្ខជាតិដែលមានអាយុច្រើនឆ្នាំ ។ ដើមនិងតួដើមរបស់វារឹងមាំ អាចពង្រីកពូជធារបានជាហូរហែ ដោយគ្មានដែនកំណត់ ព្រោះវាអាចដុះខ្នែងក្លាយជាដើមថ្មីបាន​ ចំណែកឫសរបស់វានឹងចាក់ចូលទៅក្នុងដី ។
ផ្លែរបស់វាមានច្រើនពណ៌ មានទំហំតូចនិងអាចមានរោមទន់ៗស្រោបផ្លែ មានរសជាតិទាំងផ្អែម ទាំងជូរ ។
ការបង្កាត់ពូជរបស់រ៉េសប័ររីគឺប្រើពន្លកដែលដុះក្នុងមួយឆ្នាំៗនិងព្រោះគ្រាប់ (?) និងអាចលូតលាស់បានគ្រប់ស្ថានភាពអាកាសទូទាំងពិភពលោក តែត្រូវបាននិយមដាំនៅតំបន់ដែលមានអាកាសធាតុត្រជាក់ ដូចជាអាមេរិកនិងប៉ែកអឺរ៉ុប ។



ត្រួយរ៉េសប័ររី


ផ្ការ៉េសប័ររី



ផ្លែរ៉េសប័ររីក្រហម


ផ្លែរ៉េសប័ររីក្រហម


ផ្លែរ៉េសប័ររីលឿង

ផ្លែរ៉េសប័ររីចម្រុះពណ៌

 ២.ពូជរ៉េសប័ររី
·         Rubus crataegifolius (Asian raspberry)
·         Rubus gunnianus (Tasmanian alpine raspberry)
·         Rubus idaeus (European red raspberry)
·         Rubus leucodermis (Whitebark or Western raspberry, Blue raspberry, Black raspberry)
·         Rubus occidentalis (Black raspberry)
·         Rubus parvifolius (Australian native raspberry)
·         Rubus phoenicolasius (Wine raspberry or Wineberry)
·         Rubus rosifolius (Mauritius raspberry)
·         Rubus strigosus (American red raspberry) (syn. R. idaeus var. strigosus)
·         Rubus ellipticus (Yellow Himalayan Raspberry)
·         Rubus deliciosus (Boulder raspberry, subgenus Anoplobatus)
·         Rubus odoratus (Flowering raspberry, subgenus Anoplobatus)
·         Rubus nivalis (Snow raspberry, subgenus Chamaebatus)
·         Rubus arcticus (Arctic raspberry, subgenus Cyclactis)
·         Rubus sieboldii (Molucca raspberry, subgenus Malachobatus)

៣.អត្ថប្រយោជន៍របស់រ៉េសប័ររី
·         ស្លឹករបស់វាអាចធ្វើជាថ្នាំកែរោគបាន ។
·         ផ្លែមានជាតិប្រេងនិងកាឡូរីទាប ថែមទាំងសម្បូរកាកសរសៃជួយសម្រួលដល់ការបន្ទោរបង់ ។
·         ផ្លែមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ជួយបង្ការរោគា ។
·         ជួយប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក ព្រោះផ្លែសម្បូរ Ellagic acid
·         ជួយបង្ការរោគបាត់បង់ការចងចាំ ។
·         ផ្លែសម្បូរវីតាមីន ជួយទប់ស្កាត់ការកើតនិងប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីកបានទៀតផង, ជួយកាត់ទប់ស្កាត់អាការស្បែកជ្រីវជ្រួញ, បំប៉នស្បែកនិងផ្សះស្បែក ឬរបួសឲ្យឆាប់ជា ។
·      មានសារធាតុរ៉ែសំខាន់ៗដូចជា ប៉ូតាស្យូម, ម៉ាញេស្យូម, មាសក្រហមនិងធាតុដែកដែលជួយគ្រប់គ្រងអាត្រានៃការលោតរបស់បេះដូង, ជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាមនិងការផលិតគ្រាប់ឈាមក្រហម ។
·     ផ្លែសម្បូរវីតាមីនបេរួម, វីតាមីនខេនិងវីតាមីនជាច្រើនទៀតដែលមានចំណែកជួយឲ្យរាងកាយដុតបំផ្លាញសារធាតុកាបូអ៊ីដ្រាត, ប្រូទីននិងជាតិខ្លាញ់ ។
·         ផ្លែរ៉េសប័ររីមានជាតិស្ករទាប ទើបអាចជួយគ្រប់គ្រងទម្ងន់រាងកាយបាន ។
·         សារធាតុពណ៌ក្រហមក្នុងផ្លែរ៉េសប័ររីមានគុណសម្បត្តិក្នុងការជួយសម្រួលដល់រំហូរលោហិត ។
·         ផ្លែមានសារធាតុអាហារដែលជួយសម្រួលដល់ការបុត្រធីតា ។
·       ជួយកាត់បន្ថយការបាត់បង់ដែលកើតឡើងចំពោះមេជីវិតឈ្មោលដល់ទៅ 20% (មូលហេតុអាចមកពីមានសភាពផ្លូវចិត្តតានតឹង) ។
·         ជួយរក្សាសមតុល្យរបស់អរម៉ូនភេទបានល្អ ។
· ជួយកាត់បន្ថយបញ្ហារលូតកូន ព្រោះផ្លែរ៉េសប័ររីមាន Folate ដែលជាជំនួយបន្ថែមភាពសម្បូរបែបឲ្យអំព្រីយុងចន្លោះពេលមានផ្ទៃពោះ ។
·    ផ្លែរ៉េសប័ររីអាចទទួលទានស្រស់ៗ និងអាចធ្វើជាអាហារចម្អាប, បង្អែម, តំណាប់, នំ, ចាហួយ, ភេសជ្ជៈនិងតុបតែងលម្អនំ, ភេសជ្ជៈបានច្រើនមុខ ។

៤.តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភក្នុង 100 ក្រាម
ឈ្មោះ
ទម្ងន់
ភាគរយ
ថាមពល
53 kcal

កាបូអ៊ីដ្រាត
11.94 g

ជាតិស្ករ
4.42 g

ជាតិសរសៃ
6.5 g

ជាតិខ្លាញ់
0.65 g

ប្រូតេអ៊ីន
1.2 g

វីតាមីន
វីតាមីន B1
0.032 mg
3%
វីតាមីន B2
0.038 mg
3%
វីតាមីន B3
0.598 mg
4%
វីតាមីន B5
0.329 mg
7%
វីតាមីន B6
0.055 mg
4%
វីតាមីន B9
21 μg
5%
កូលីន
12.3 mg
3%
វីតាមីន C
26.2 mg
32%
វីតាមីន E
0.87 mg
6%
វីតាមីន K
7.8 mg
7%
ធាតុរ៉ែ
កាល់ស្យូម
25 mg
3%
ជាតិដែក
0.69 mg
3%
ម៉ាញេស្យូម
22 mg
6%
ម៉ង់ហ្គាណែស
0.67 mg
32%
ផូស្វ័រ
29 mg
4%
ប៉ូតាស្យូម
151 mg
3%
សូដ្យូម
1 mg
0%
ស័ង្កសី
0.42 mg
4%
kcal (kilocalorie) = កាឡូរី
μg (micrograms) = មីក្រូក្រាម
mg ( milligrams) = មីលីក្រាម



ប្រភពឯកសារៈវេបសាយបរទេស
ប្រភពរូបភាពៈGoogle

No comments

Theme images by merrymoonmary. Powered by Blogger.