ប៉េះ
ប៉េះ (អង់គ្លេសៈEnglish: Peach, ឈ្មោះវិទ្យាសាស្ត្រ: Prunus
persica) ជាដើមឈើមានកំណើតនៅប្រទេសចិន ។ ប៉េះ ជាដើមឈើជម្រុះស្លឹក ស្ថិតនៅក្នុងពពួក
Prunus ដូចជា ផ្លាំ, ម៉ី (បួយ), អាល់ម៉ុង, សាគឹរ៉ា, ឈើរី ជាដើម ។
ប៉េះ
|
|
ចំណាត់ថ្នាក់វិទ្យាសាស្រ្ត
|
|
អាណាចក្រ
|
Plantae
|
(unranked)
|
Angiosperms
|
(unranked)
|
Eudicots
|
(unranked)
|
Rosids
|
លំដាប់
|
Rosales
|
អម្បូរ
|
Rosaceae
|
ពួក
|
Prunus
|
ពួករង
|
Amygdalus
|
ប្រភេទ
|
P. persica
|
ឈ្មោះទ្វេនាម
Prunus persica
|
មាតិកា
១.លក្ខណៈរុក្ខសាស្រ្ត
២.វប្បធម៌និងជំនឿ
៣.ឈ្មោះផ្លែប៉េះជាភាសាផ្សេងទៀត
៤.អត្ថប្រយោជន៍របស់ប៉េះ
៥.តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភក្នុង ១០០ ក្រាម
១.លក្ខណៈរុក្ខសាស្រ្ត
ដើមប៉េះ
ប៉េះ ជាដើមឈើស្រុកត្រជាក់ដែលលូតលាស់បានល្អនៅលើដីមានកម្ពស់ចាប់ពី ៣០០០ ហ្វ៊ុតឡើងទៅ ។ សីតុណ្ហភាពជាមធ្យម ១០ អង្សាសេ ធន់នឹងភាពរាំងស្ងួតបាននិងជាដើមឈើជម្រុះស្លឹក ។
លក្ខណៈរបស់ស្លឹកប៉េះជាស្លឹកតែមួយ តម្រៀបឆ្លាស់គ្នា ស្រដៀងលំពែង ។
ផ្កាប៉េះ
ប៉េះជាផ្កាទោល ចេញជាកញ្ចុំ មានស្រទប ៥, ត្របក ៥ និងមានពណ៌ស ក្រហម ផ្កាឈូក ចេញផ្កាមុនចេញស្លឹក ។
ប៉េះជាផ្កាទោល ចេញជាកញ្ចុំ មានស្រទប ៥, ត្របក ៥ និងមានពណ៌ស ក្រហម ផ្កាឈូក ចេញផ្កាមុនចេញស្លឹក ។
ផ្លែប៉េះទុំនិងគ្រាប់
ផ្លែមានគ្រាប់មួយ មានរោមពេញផ្លែ (រោមនេះអាចធ្វើឲ្យស្កៀបនិងរម៉ាស់បាន បើប៉ះពាល់វាដោយផ្ទាល់) ។
ផ្លែមានគ្រាប់មួយ មានរោមពេញផ្លែ (រោមនេះអាចធ្វើឲ្យស្កៀបនិងរម៉ាស់បាន បើប៉ះពាល់វាដោយផ្ទាល់) ។
២.វប្បធម៌និងជំនឿ
ប៉េះជាផ្លែឈើដែលមានអត្ថប្រយោជន៍ផ្នែកអាហារតាំងពីយូរលង់ម្ល៉េះនិងទទួលបានការនិយមទូទាំងពិភពលោក
ក្រៅពីនេះនៅក្នុងវប្បធម៌របស់ជនជាតិនីមួយៗក៏មានផ្លែប៉េះដែរ ដូចជា
ជនជាតិចិនមានជំនឿថា ប៉េះ ជានិមិត្តសញ្ញានៃអាយុវណ្ណៈ កម្ចាត់ភាពអពមង្គល បើផ្កាប៉េះរីកនៅចន្លោះថ្ងៃចូលឆ្នាំថ្មី
មានន័យថា ឆ្នាំបន្ទាប់ជាឆ្នាំនៃលាភសក្ការៈ ។ ផ្កាប៉េះក៏ត្រូវបានយកទៅតុបតែងលម្អផ្ទះគេហដ្ឋានដើម្បីជាសិរីមង្គល
កម្ចាត់ភាពអពមង្គលផងដែរ ។
នៅសម័យបុរាណ
ការសរសេរស្លាកជូនពរក៏និយមសរសេរលើឈើដែលធ្វើពីដើមប៉េះ ។
តាមដំណាលប្រជាប្រិយរបស់ជនជាតិជប៉ុន និយាយថា
ម៉ូម៉ូថារ៉ូ (桃太郎) ដែលជាក្មេងប្រុសមានកម្លាំងខ្លាំងនិងជាអ្នកដឹកនាំក្នុងការបង្រ្កាបបិសាចមានកំណើតពីផ្លែប៉េះ
។
៣.ឈ្មោះផ្លែប៉េះជាភាសាផ្សេងទៀត
-ភាសាកូរ៉េៈ복숭아(bog-sung-a)
-ភាសាចិន: 桃 (Táo)
-ភាសាជប៉ុនៈモモ (もも/Momo)
-ភាសាថៃៈ ท้อ (Thor)
៤.អត្ថប្រយោជន៍របស់ប៉េះ
Ø អត្ថប្រយោជន៍ផ្នែកសុខភាព
ü
ជួយប្រឆាំងនឹងអុកស៊ីតកម្ម បង្ការជំងឺផ្ដាសាយ
(ផ្លែ)
ü
ជួយកាត់បន្ថយការហូរញើសច្រើន
ü
ជួយកាត់បន្ថយអាការៈឈឺក្បាល (គ្រាប់)
ü
ជួយប៉ូវនិងរក្សាភ្នែក
ü
ជួយប៉ូវឈាម (គ្រាប់)
ü
ជួយការពាររោគឈាមហូរតាមអញ្ចាញធ្មេញ
ü
ជួយបន្ថែម ប៉ូវឆ្អឹងនិងធ្មេញឲ្យរឹងមាំ
ü
ជួយបំបាត់ជំងឺក្អក (គ្រាប់)
ü
ជួយព្យាបាលរោគហឺត (ផ្លែ)
ü
ជួយបំបាត់អាការហើមពោះ(គ្រាប់)
ü
ជួយឲ្យពោះវៀននិងបេះដូងធ្វើការបានធម្មតា (គ្រាប់)
ü ជួយព្យាបាលការចុកចាប់របស់រោគក្លន
ü
ជួយសម្រួលក្នុងការបត់ជើងតូច (ផ្លែ)
ü ជួយកម្ចាត់ពពួកប៉ារ៉ាសិត (ស្លឹក)
Ø អត្ថប្រយោជន៍ផ្នែកសម្រស់
ü ជួយធ្វើឲ្យស្បែកកាន់តែស មានសំណើម មិនស្ងួត ដោយប្រើផ្លែប៉េះមួយចំហៀង
ហាន់ជាចំណិតតូចៗ ក្រឡុកឲ្យម៉ដ្ឋ បន្ទាប់មកបំពោកលើមុខដែលលាងសម្អាតហើយ ទុកចោលប្រហែល
៣០ នាទី រួចលាងចេញ ។
Ø អត្ថប្រយោជន៍ផ្នែកសិប្បកម្ម
ü ផ្កាយកធ្វើជាថ្នាំជ្រលក់ពណ៌
៥.តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភក្នុង ១០០ ក្រាម
|
||
ឈ្មោះ
|
ទម្ងន់
|
ភាគរយ
|
ថាមពល
|
៣៩ កាឡូរី
|
|
កាបូអ៊ីដ្រាត
|
៩,៥៤ ក្រាម
|
|
ជាតិស្ករ
|
៨,៣៩ ក្រាម
|
|
ជាតិសរសៃ
|
១,៥ ក្រាម
|
|
ជាតិខ្លាញ់
|
០,២៥ ក្រាម
|
|
ប្រូតេអ៊ីន
|
០,៩១ ក្រាម
|
|
វីតាមីន
|
||
វីតាមីន A
|
១៦ មីក្រូក្រាម
|
២ %
|
បេតាការ៉ូទីន
|
១៦២ មីក្រូក្រាម
|
២ %
|
វីតាមីន B1
|
០,០២៤ ម.ក្រ
|
២ %
|
វីតាមីន B2
|
០,០៣១ មីលីក្រាម
|
៣ %
|
វីតាមីន B3
|
០,៨០៦ មីលីក្រាម
|
៥ %
|
វីតាមីន B5
|
០,១៥២ មីលីក្រាម
|
៣ %
|
វីតាមីន B6
|
០,០២៥ មីលីក្រាម
|
២ %
|
វីតាមីន B9
|
៤ មីក្រូក្រាម
|
១ %
|
កូលីន
|
៦,១ មីលីក្រាម
|
១ %
|
វីតាមីន C
|
៦,៦ មីលីក្រាម
|
៨ %
|
វីតាមីន E
|
០,៧៣ មីលីក្រាម
|
៥ %
|
វីតាមីន K
|
២,៦ មីក្រូក្រាម
|
២ %
|
ធាតុរ៉ែ
|
||
កាល់ស្យូម
|
៦ មីលីក្រាម
|
១ %
|
ជាតិដែក
|
០,២៥ មីលីក្រាម
|
២ %
|
ម៉ាញេស្យូម
|
៩ មីលីក្រាម
|
៣ %
|
ម៉ង់ហ្គាណែស
|
០,០៦១ មីលីក្រាម
|
៣ %
|
ផូស្វ័រ
|
២០ មីលីក្រាម
|
៣ %
|
ប៉ូតាស្យូម
|
១៩០ មីលីក្រាម
|
៤ %
|
សូដ្យូម
|
០ មីលីក្រាម
|
០ %
|
ស័ង្កសី
|
០,១៧ មីលីក្រាម
|
២ %
|
ធាតុផ្សំផ្សេងទៀត
|
||
ហ្វ្លអរ៉ាយ
|
៤ មីក្រូក្រាម
|
ប្រភពឯកសារៈវេបសាយបរទេស
ប្រភពរូបភាពៈGoogle
No comments