ស្រ្តប័ររី
ស្រ្តប័ររី (English:Strawberry)
ជាពពួកផ្កាក្នុងអម្បូរកុលាប ផ្លែអាចទទួលទានបាន ។ កាលពីសម័យមុន គេដាំកប់ក្នុងដីសម្រាប់ធ្វើជីដល់រុក្ខជាតិផ្សេង
ដែលអាចជាប្រភពរបស់ឈ្មោះក៏ថាបាន ។
ស្រ្តប័ររីមានជាង ២០
ប្រភេទនិងមានពូជកាត់ច្រើន តែស្រ្តប័ររីដែលត្រូវនិយមដាំច្រើននាពេលបច្ចុប្បន្ននេះគឺ
ស្រ្តប័ររីសួន (Fragaria
× ananassa) ។ ផ្លែរបស់វាមានច្រើនរសជាតិដោយស្ថិតនៅលើពូជ
មានទាំងផ្អែមនិងជូរ ។
ស្រ្តប័ររីជាផ្លែឈើពាណិជ្ជកម្មដ៏សំខាន់
ដែលត្រូវបានដាំសឹងតែគ្រប់រដូវកាលនៅជុំវិញពិភពលោក ។
ស្រ្តប័ររី
|
|
|
|
ចំណាត់ថ្នាក់វិទ្យាសាស្រ្ត
|
|
អាណាចក្រ
|
Plantae
|
(unranked)
|
Angiosperms
|
(unranked)
|
Eudicots
|
(unranked)
|
Rosids
|
លំដាប់
|
Rosales
|
អម្បូរ
|
Rosaceae
|
អម្បូររង
|
Rosoideae
|
ពួក
|
Fragaria
|
ប្រភេទ
|
F. × ananassa
|
ឈ្មោះទ្វេនាម
Fragaria × ananassa Duchesne
|
មាតិកា
១.លក្ខណៈរុក្ខសាស្រ្ត
២.បរិយាកាសដែលស័ក្តិសម
២.១ ដីដាំដុះ
២.២ រដូវកាល
៣.ពន្ធុវិទ្យា
៤.ប្រតិកម្ម
៥.តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភក្នុង ១០០
ក្រាម
១.លក្ខណៈរុក្ខសាស្រ្ត
ស្រ្តប័ររីជាតិណជាតិ
បែកខ្នែងវារពេញដី ស្លឹកចេញជាមួយកញ្ចុំមាន ៣ សន្លឹកក្នុងមួយទង
គែមស្លឹកមានគន្លាក់ដូចមុខរណា មានផ្កាពណ៌ស ។ ផ្លែមានទងវែងជាប់នឹងដើម
មានបន្លាតូចៗស្ដើងទូទាំងផ្លែ មានស្រទបក្ដោបទងជាប់ផ្លែ ពេលខ្ចីមានពណ៌ស លឿង
ពេលទុំនឹងក្លាយជាពណ៌ទឹក្រូច ឬក្រហម ។ រសជាតិរបស់វាមានទាំងពីររហូតដល់ផ្អែម
គឺស្ថិតនៅលើផ្លែទុំនោះ ។
២.បរិយាកាសដែលស័ក្តិសម
២.១ ដីដាំដុះ
ផ្លែស្រ្តប័ររីមិនទាន់ប្រមូលផល
-ដីដែលមានកម្ពស់ពីនីវ៉ូទឹកចាប់ពី
៨០០ ម៉ែត្រឡើងទៅ
-ដីដែលមានសីតុណ្ហភាពពី ១០-២៥
អង្សាសេ (មានអាកាសធាតុត្រជាក់ពេញមួយឆ្នាំ)
-ដីសម្បូរជីវជាតិ
ដូចជាដីប្រភេទវាស្មៅរីភែ (Repair) ឬដីធូរ
២.២ រដូវកាល
-ចាប់ដាំពីចុងខែសីហាដល់ចុងខែតុលា
-ចាប់ប្រមូលផលនៅខែវិច្ឆិកាដល់ខែមេសាឆ្នាំបន្ទាប់
៣.ពន្ធុវិទ្យា
ស្រ្តប័ររីមានពទ្ធុវិទ្យាអុកតូផ្លត
(Octoploid ) ស្មុគស្មាញរហូតដល់ទាល់តែមានការទាញយក
DNA ពេញលក្ខណៈ ។
ស្រ្តប័ររីដែលមានការនិយមត្រូវបានរកឃើញចំនួន
៧០៩៦ ហ្សែន ។
៤.ប្រតិកម្ម (Anaphylaxis)
អ្នកខ្លះមានប្រតិកម្មដោយសារទទួលទានស្ដ្រប័ររី
។
៥.តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភក្នុង
១០០ ក្រាម
|
||
ឈ្មោះ
|
ទម្ងន់
|
ភាគរយ
|
ថាមពល
|
៣៣ កាឡូរី
|
|
កាបូអ៊ីដ្រាត
|
៨ ក្រាម
|
|
ជាតិស្ករ
|
៤,៩ ក្រាម
|
|
ជាតិសរសៃ
|
២ ក្រាម
|
|
ជាតិខ្លាញ់
|
០,៣ ក្រាម
|
|
ប្រូតេអ៊ីន
|
០,៧ ក្រាម
|
|
វីតាមីន
|
||
វីតាមីន B1
|
០,០២៤ មីលីក្រាម
|
២ %
|
វីតាមីន B2
|
០,០២២ មីលីក្រាម
|
២ %
|
វីតាមីន B3
|
០,៣៨៦ មីលីក្រាម
|
៣ %
|
វីតាមីន B6
|
០,០៤៧ មីលីក្រាម
|
៤ %
|
វីតាមីន B9
|
២៤ មីក្រូក្រាម
|
៦ %
|
កូលីន
|
៥,៧ មីលីក្រាម
|
១ %
|
វីតាមីន C
|
៥៨,៨ មីលីក្រាម
|
៧១ %
|
វីតាមីន E
|
០,២៩ មីលីក្រាម
|
២ %
|
វីតាមីន K
|
២,២ មីក្រូក្រាម
|
២ %
|
ធាតុរ៉ែ
|
||
កាល់ស្យូម
|
១៦ មីលីក្រាម
|
២ %
|
ជាតិដែក
|
០,៤១ មីលីក្រាម
|
៣ %
|
ម៉ាញេស្យូម
|
១៣ មីលីក្រាម
|
៤ %
|
ម៉ង់ហ្គាណែស
|
០,៣៨៦ មីលីក្រាម
|
១៨ %
|
ផូស្វ័រ
|
២៤ មីលីក្រាម
|
៣ %
|
ប៉ូតាស្យូម
|
១៥៣ មីលីក្រាម
|
៣ %
|
សូដ្យូម
|
១ មីលីក្រាម
|
០ %
|
ស័ង្កសី
|
០,១៤ មីលីក្រាម
|
១ %
|
ធាតុផ្សំផ្សេងទៀត
|
||
ហ្វ្លអរ៉ាយ
|
៤,៤ មីក្រូមក្រាម
|
ប្រភពឯកសារៈវេបសាយបរទេស
ប្រភពរូបភាពៈGoogle
No comments