សារី
យ៉ាលី (ចិន: 鸭梨, ភីងអ៊ីង: yā lí) ជារុក្ខជាតិតំបន់ត្រជាក់មានប្រភពនៅប្រទេសចិន,
កោះតៃវ៉ាន់, ជប៉ុននិងកូរ៉េខាងត្បូង ។ សារី មានឈ្មោះហៅផ្សេងទៀតដូចជា Asian
pear, Chinese pear, Korean pear,
Japanese pear, Japanese Apple
Pear, Taiwan pear និង
sand pear ចំណែកខ្មែរយើងហៅថា សារី និងមានឈ្មោះវិទ្យសាស្ត្រថា Pyrus pyrifolia ។
សារី (ន.) (-រី) ឈ្មោះផ្លែឈើមួយប្រភេទ
មកពីប្រទេសក្រៅ, ប្រើជាអាហារជម្រះមាត់ ។
សារី
|
|
|
|
ចំណាត់ថ្នាក់វិទ្យាសាស្រ្ត
|
|
អាណាចក្រ
|
Plantae
|
(unranked)
|
Angiosperms
|
(unranked)
|
Eudicots
|
(unranked)
|
Rosids
|
លំដាប់
|
Rosales
|
អម្បូរ
|
Rosaceae
|
ពួក
|
Pyrus
|
ប្រភេទ
|
P. pyrifolia
|
ឈ្មោះទ្វេនាម
Pyrus pyrifolia (Burm.)
Nak.
|
មាតិកា
១.លក្ខណៈរុក្ខសាស្រ្ត
២.ពូជសារី
៣.អត្ថប្រយោជន៍
៤.តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភក្នុង ១០០ ក្រាម
១.លក្ខណៈរុក្ខសាស្រ្ត
សារីជាដើមឈើត្រង់មានទម្រង់ជាពីរ៉ាមីត មានទំហំមធ្យម ។
1.ដើមសារី |
សារីមានស្លឹកបៃតងចាស់ មានរាងច្រើនទម្រង់គឺរាងមូល, រាងទ្រវែង
ឬស្រដៀងស្លឹកពោធិ៍ ។ ពេលចូលដល់រដូវរងានៅក្នុងខែវិច្ឆិកា ដើមនឹងជម្រុះស្លឹកមួយរយៈ
បន្ទាប់មកក៏ចេញស្លឹកថ្មី ស្របពេលដែលចេញផ្កា ។
ផ្កាពណ៌សចេញជាកញ្ចុំ មាន 5 ត្របក ។
ផ្លែសារីមានភិនភាគខុសគ្នាដូចជា មូល, ទ្រវែង ឬដូចជួង ។
ទំហំក៏ខុសគ្នាដែរ មានតាំងពីតូចបំផុតដល់ទៅធំនិងមានទម្ងន់ដល់ទៅ 1 គីឡូក្រាម ។
ផ្លែសារីមានច្រើនពណ៌ដូចជាពណ៌លឿង, ទឹកក្រូច, ត្នោត, បៃតង ។ មានសាច់ស្រួយប្រួកៗ
ពូជខ្លះមានសាច់ដូចគ្រាប់ខ្សាច់ មានរសជាតិជូរអែម ក្លិនក្រអូប គ្រាប់សំប៉ែតតូច ៗ មានពណ៌ខ្មៅ ឬក្រមៅ ។
២.ពូជសារី
ពូជសារីចែកចេញជាពីរក្រុម ភាគច្រើនជាពូជនៅក្នុងក្រុម Akanashi
(Russet pears) ដែលមានសំបកពណ៌លឿងត្នោតនិង Aonashi (Green
pears) មានសំបកពណ៌លឿងបៃតង ។
ពូជសំខាន់ៗរួមមាន៖
· Chojuro
(Ja:長十郎, Japan, 1893?) (Russet pears)
· Kosui
(Ja:幸水, Japan, 1959; the most important cultivar in
Japan), (Russet pears)
· Hosui
(Ja:豊水, Japan, 1972) (Russet pears)
· Imamuraaki
(Ja:今村秋, Japan, native) (Russet pears)
· Nijisseiki
(Ja:j二十世紀, Japan, 1898; name means "20th
century", also spelled Nijusseiki (Green pears)
· Niitaka
(Ja:新高, Japan, 1927) (Russet pears)
· Okusankichi
(ja:晩三吉, Japan, native) (Russet pears)
· Raja
(new) (Russet pears)
· Shinko
(Ja:新興, Japan, pre-1941) (Russet pears)
· Hwangkeum
(ko:황금, zh:黄金, Korea, 1984, Niitaka x Nijisseiki)
៣.អត្ថប្រយោជន៍
សារីក្រៅពីទទួលទានស្រស់ៗបានហើយ អាចច្នៃជា សាឡាត, ការ៉ែម, ភេសជ្ជៈកំប៉ុង,
តំណាប់, ឆឹងស្ករ,ត្រាំ ឬស្ករគ្រាប់ ។ សារីមិនត្រូវបាននិយមយកធ្វើជានំ ឬជែមដូចផ្លែព័រ(European
Pear) ទេ ព្រោះវាមានជាតិទឹកច្រើន ស្រួយ ខុសពីព័រ ដែលមានសាច់ទន់ ។
ដើមរបស់វាអាចធ្វើជាគ្រឿងសង្ហារិមបាន ។
ក្រៅពីនេះ សារី នៅមានអត្ថប្រយោជន៍ដូចជា៖
· ជួយបន្ថែមភាពស៊ាំ
ធ្វើឲ្យរាងកាយកាន់តែរឹងមាំ ។
· កាត់បន្ថយអាការឈឺផ្សេងៗនៅក្នុងរាងកាយ
។
· ជួយឲ្យអារម្មណ៍ស្ងប់
កាត់បន្ថយភាពតានតឹង ។
· ជួយលាងឈាមឲ្យស្អាត
ធ្វើឲ្យតម្រងនោមធ្វើការកាន់តែល្អ ។
· ជួយរក្សាសមតុល្យជាតិស្ករក្នុងឈាម
។
· កាត់បន្ថយកូឡេស្ដូរ៉ល ។
· សារីជាផ្លែឈើត្រជាក់
ទើបអាចជួយបំបាត់ការស្រេកទឹក កាត់បន្ថយកម្ដៅក្នុងខ្លួន ។
· កាត់បន្ថយអាការផ្ដាសាយ
ដោយចិញ្រ្ចាំផ្លែសារីឲ្យម៉ដ្ឋស្ងោរនឹងស្ករស មកទទួលទាន ។
· បំបាត់ក្អក ក្អកស្ងួត កាត់បន្ថយស្លេល្ម
បន្ថែមសំណើមឲ្យសួត ។
· កាត់បន្ថយអាការខះ.ក ឈឺ.ក
រមាស់.ក ទឹកមាត់ប្រៃធ្វើឲ្យស្រេកទឹក ដែលមូលហេតុគឺមកពីចំណីអាហារមានម្សៅស៊ុបច្រើន
។
· បំប៉នសួតឲ្យរឹងមាំ ។
· ជួយលាងក្រពះនិងធ្វើឲ្យក្រពះរឹងមាំ
។
· ជួយរំញោចភាពស្ពឹកស្រពន់របស់ពោះវៀន
និងជួយបញ្ចេញអង់ស៊ីមផ្សេងៗក្នុងប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ ។
· កាត់បន្ថយអាការហើមពោះ ជួយឲ្យក្រពះធ្វើការកាន់តែល្អ
។
· ជួយរំញោចការធ្វើការរបស់តម្រងនោម
។
· ជួយបញ្ចេញទឹកមូត្រ ។
សម្គាល់ៈ ផ្លែសារីមិនស័ក្តិសមចំពោះអ្នកជំងឺរាករូសទេ
។
៤.តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភក្នុង ១០០ ក្រាម
|
||
ឈ្មោះ
|
ទម្ងន់
|
ភាគរយ
|
ថាមពល
|
៤២ កាឡូរី
|
|
កាបូអ៊ីដ្រាត
|
១០,៦៥ ក្រាម
|
|
ជាតិស្ករ
|
៧,០៥ ក្រាម
|
|
ជាតិសរសៃ
|
៣,៦ ក្រាម
|
|
ជាតិខ្លាញ់
|
០,២៣ ក្រាម
|
|
ប្រូតេអ៊ីន
|
០,៥ ក្រាម
|
|
វីតាមីន
|
||
វីតាមីន B1
|
០,០០៩ មីលីក្រាម
|
១ %
|
វីតាមីន B2
|
១,០១ មីលីក្រាម
|
១ %
|
វីតាមីន B3
|
០,២១៩ មីលីក្រាម
|
១ %
|
វីតាមីន B5
|
០,០៧ មីលីក្រាម
|
១ %
|
វីតាមីន B6
|
០,០២២ មីលីក្រាម
|
២ %
|
វីតាមីន B9
|
៨ មីក្រូក្រាម
|
២ %
|
កូលីន
|
៥,១ មីលីក្រាម
|
១ %
|
វីតាមីន C
|
៣,៨ មីលីក្រាម
|
៥ %
|
វីតាមីន E
|
០,១២ មីលីក្រាម
|
១ %
|
វីតាមីន K
|
៤,៥ មីក្រូក្រាម
|
៤ %
|
ធាតុរ៉ែ
|
||
កាល់ស្យូម
|
៤ មីលីក្រាម
|
០ %
|
ម៉ាញេស្យូម
|
៨ មីលីក្រាម
|
២ %
|
ម៉ង់ហ្គាណែស
|
០,០៦ មីលីក្រាម
|
៣ %
|
ផូស្វ័រ
|
១១ មីលីក្រាម
|
២ %
|
ប៉ូតាស្យូម
|
១២១ មីលីក្រាម
|
៣ %
|
សូដ្យូម
|
០ មីលីក្រាម
|
០ %
|
No comments