បួយ
បួយ តាមសំនៀងភាសាចិនហុកកៀន ឬ ម៉ី តាមសំនៀងភាសាចិនកុងងឺ
ជាដើមឈើស្ថិតនៅក្នុងក្រុម Armeniaca ពួក Prunus និងពួករង Prunus មានឈ្មោះជាភាសាអង់គ្លេសថា Chinese plum និង Japanese apricot ឈ្មោះវិទ្យាសាស្ត្រថា Prunus
mume ។
បួយ
|
|
ចំណាត់ថ្នាក់វិទ្យាសាស្រ្ត
|
|
អាណាចក្រ
|
Plantae
|
ក្រុម
|
Armeniaca
|
(unranked)
|
Angiosperms
|
(unranked)
|
Eudicots
|
(unranked)
|
Rosids
|
លំដាប់
|
Rosales
|
អម្បូរ
|
Rosaceae
|
ពួក
|
Prunus
|
ពួករង
|
Prunus
|
ប្រភេទ
|
P. mume
|
ឈ្មោះទ្វេនាម
Prunus mume Siebold
& Zucc.
|
មាតិកា
១.ប្រភព
២.លក្ខណៈរុក្ខសាស្រ្ត
៣.ឈ្មោះផ្សេងទៀត
៤.ពន្ធុ
៥.តម្លៃវប្បធម៌
៦.អត្ថប្រយោជន៍របស់បួយ
១.ប្រភព
បួយមានប្រភពនៅភាគខាងត្បូងប្រទេសចិន តាមដងទន្លេយ៉ាងស៊ី ក្រោយមកពូជធាររបស់វាក៏សាយភាយទៅតៃវ៉ាន់, ជប៉ុន,
កូរ៉េ, វៀតណាមនិងឡាវ ។ យើងអាចប្រទះឃើញដើមបួយនៅតាមព្រៃរបោះ,
ព្រៃតាមដងផ្លូវនិងជួរភ្នំ ពេលខ្លះវាដុះនៅលើដីកម្ពស់ពី ១៧០០-៣១០០ ម៉ែត្រ
(៥៦០០-១០២០០ ហ្វុត) និងតំបន់បណ្ដុះកូនឈើ ។
២.លក្ខណៈរុក្ខសាស្រ្ត
ដើមបួយ
បួយជាដើមឈើជម្រុះស្លឹកនិងចេញផ្កានៅកណ្ដាលរដូវរងា
ដែលជាទូទៅនៅខែមករាទៅដល់ចុងខែកុម្ភៈនៅតំបន់អាស៊ីបូព៌ា ។ វាអាចលូតលាស់
មានកម្ពស់ចាប់ពី ៤- ១០ម៉ែត្រ (១៣-៣៣ ហ្វុត) ។ វាងាយដាំដុះ មិនចាំបាច់មើលថែខ្លាំងពេក ព្រោះមានសត្រូវតិចនិងឲ្យផលច្រើនទៅតាមអាយុនិងទំហំដើម
ដោយត្រូវការសីតុណ្ហភាពប្រហែល ៧,២ អង្សា ឬទាបជាងនេះ ហើយក៏អាចលូតលាស់បានលើដីគ្រប់ប្រភេទនិងអាចបន្តពូជបានដោយវិធី
ឬកាត់ដាំ ។
ស្លឹកបួយ
ស្លឹកបួយ ចេញកញ្ចុំរាងទ្រវែងដូចពងមាន់ មានពណ៌បៃតងព្រលាំប្រផេះ
គែមស្លឹករាងគន្លាក់ដូចធ្មេញរណា មានប្រវែង ៤-៨ សង់ទីម៉ែត្រ ទំហំ ២,៥-៥
សង់ទីម៉ែត្រ ។
ផ្កាបួយ
ផ្កាបួយមានពណ៌ស ឬផ្កាឈូក មានក្លិនក្រអូប ទំហំ ២-២,៥ សង់ទីម៉ែត្រ មានសរសៃពុះកណ្ដាលនិងមានផ្កាពណ៌ស, ពណ៌ផ្កាឈូកនិងក្រហមទៅតាម
ផ្លែបួយ
ផ្លែមានរាងមូលតូច ពេលខ្ចីមានពណ៌បៃតង ពេលចាស់មានពណ៌លឿង
ដែលជាទូទៅមានសរសៃពុះកណ្ដាលប្រវែងប្រហែល ២,៥ សង់ទីម៉ែត្រ ។
សាច់មានរសជាតិជូរអែមនិងមានក្លិនក្រអូប ដោយពេលទុំ សាច់វាទន់ ចំណែកគ្រាប់របស់វារឹង ។
នៅប្រទេសជប៉ុននិងកោះតៃវ៉ាន់ ការប្រមូលផលធ្វើឡើងនៅខែមិថុនាដល់ខែសីហា ។
៣.ឈ្មោះផ្សេងទៀត
បួយ មានឈ្មោះផ្សេងទៀតនៅក្នុងភាសាអង់គ្លេសដូចជា Chinese plum និង Japanese
apricot, Ume ជាភាសាជប៉ុន ឬ mume ឈ្មោះវិទ្យាសាស្រ្ត
និង Mei ភាសាចិនកុកងឺ ។ ចំណែកផ្កាមានឈ្មោះថា ម៉ីហ័រ (梅花) ជាភាសាចិនកុកងឺ ឬ plum blossom ជាភាសាអង់គ្លេស តែពេលខ្លះត្រូវបានហៅថា flowering plum
និងឈ្មោះថា winter
plum ក៏ត្រូវបានប្រើផងដែរ
ជាពិសេសពេលរៀបរាប់ពីផ្ការីកនៅក្នុងគំនូរចិន ។
នៅក្នុងភាសាចិនកុកងឺ បួយ ត្រូវបានហៅថា ម៉ី (梅)
ចំណែកផ្លែបួយហៅថា ម៉ីស៊ឺ (梅子) ឯនៅក្នុងភាសាជប៉ុន ត្រូវហៅថា អ៊ឹមិ (kanji: 梅; hiragana: うめ)
ខណៈដែលភាសាកូរ៉េហៅថា មែស៊ីល (hangul: 매실;
hanja: 梅實) ។
បួយ ដែលមានឈ្មោះជាភាសាជប៉ុននិងកូរ៉េគឺក្លាយមកពីភាសាចិនកុកងឺដែលបញ្ចេញសំឡេងថា
muəi ។
សម្រាប់ឈ្មោះជាភាសាវៀតណាមហៅថា ម៉ី ឬ មូ ទោះ ម៉ី ជាឈ្មោះដើមឈើមួយប្រភេទទៀតគឺ Ochna integerrima ឬ hoa
mai, hoàng mai (អង្គារ ឬ អង្គាលឿង
ឬ អង្គារសីល ក្នុងភាសាខ្មែរ) នៅវៀតណាមខាងត្បូងក៏ដោយ ។
៤.ពន្ធុ
បួយត្រូវបានដាំដុះទូទាំងអាស៊ីបូព៌ានិងកាត់យកផ្កាសម្រាប់លម្អ ។
·
ពូជចិន
ü នៅប្រទេសចិន បួយមានជាង ៣០០ ពូជ និងត្រូវបានបែងចែកជា ៣ ក្រុមតាមពន្ធុវិទ្យា (P. mume
and hybrids) និងត្រូវបានចាត់ចំណាត់ថ្នាក់តាមប្រភេទរបស់មែកដូចជា Upright
(直枝梅類),
Pendulous (垂枝梅類) និង Tortuous (龍游梅類) និងតាមសណ្ឋានរបស់ផ្កា ។
ü ពូជខ្លះមានភាពពិសេសដោយសារតម្លៃរបស់វា ដែលរួមមាន ហុងម៉ី (红梅), ថាយកឺម៉ី (泰格没),
ចាវសួយម៉ី (照水梅), លីអឺម៉ី (绿萼梅), ឡុងយ៉ូវម៉ី (龍游梅) និង ឈួយជឺម៉ី (垂枝梅) ។
ü បួយជាដើមឈើដែលអាចរស់រានបានយូរ ដូច្នេះហើយទើបយើងឃើញដើមបួយបូរាណមាននៅទូទាំងប្រទេសចិន
ដោយបួយលឿង (ហ័ងម៉ី) នៅខេត្តហឺប៉ី មានអាយុកាល
១៦០០ ឆ្នាំ (តាំងពីសម័យរាជវង្សជីនមកម្ល៉េះ) ដែលវានៅតែចេញផ្លែចេញផ្កា
។
·
ពូជជប៉ុន
ü នៅប្រទេសជប៉ុន បួយត្រូវបានបែងចែកជាប្រភេទយ៉ាបាអ៊ិ (Yabai /ព្រៃ), ហ៊ិបាអ៊ិ (hibai /ពណ៌ក្រហម) និង បឹងហ្គោ (bungo /ខេត្តបឹងហ្គោ) ដោយបួយបឹងហ្គោជាពូជដែលបានមកពីការបង្កាត់បួយនិងអាព្រីតខត
ដែលត្រូវបានដាំដុះសម្រាប់យកផ្លែ ។
ü បួយហ៊ីបាអ៊ិ មានខ្លឹមពណ៌ក្រហមនិងភាគច្រើនមានផ្កាពណ៌ក្រហម
ចំណែកបួយយ៉ាបាអ៊ិត្រូវបានដាំដុះសម្រាប់យកដើមប្រើប្រាស់ ។
៥.តម្លៃវប្បធម៌
ផ្កាបួយត្រូវបាននិយមនិងមានកេរ្តិ៍ឈ្មោះទូទាំងអាស៊ីបូព៌ា ។
ផ្កាបួយដែលត្រូវបានស្គាល់ជាភាសាចិនកុកងឺថា ម៉ីហ័រ (梅花)
ជាផ្កាស្អាតមួយក្នុងចំណោមផ្កាស្អាតបំផុតនៅប្រទេសចិននិងតែងតែត្រូវបានយកទៅពណ៌នាក្នុងគំនូរនិងកំណាព្យចិនជាច្រើនសតវត្សរ៍មកហើយ
ហើយក៏ជានិមិត្តសញ្ញានៃសិសិររដូវនិងនិទាឃរដូវផងដែរ ។
ផ្កាមានសម្រស់ស្រស់ស្អាត ព្រោះពេលរីក វារីកត្រសោមពេញដើមនារដូវរងា
មានព្រិលធ្លាក់ ដើមឈរឲ្យជ្រងោបង្ហាញពីសក្ដានុពលរបស់វា
និងចោលក្លិនពិដោរឈ្ងុយឈ្ងប់តាមខ្យល់ជំនោរ ។
ដោយសារផ្កាបួយរីកនៅរដូវរងា ទើបត្រូវចាត់ទុកថាជាផ្កាមួយក្នុងចំណោមផ្កាទាំងបី "Three
Friends of Winter" ដែលរួមមានស្រល់និងឫស្សី
ហើយក៏ត្រូវបានចាត់ទុកផងដែរថាជាផ្កាមួយក្នុងចំណោមផ្កាទាំងបួន "Four
Gentlemen" ដែលរួមមាន កេសរកូល, គ្រីសាននិងឫស្សី
និងជាផ្កាមួយក្នុងចំណោមផ្កាទាំងបួន "Flowers of the Four
Seasons" ដែលមាន្េសរកូល (និទាឃរដូវ ឬរដូវស្លឹកឈើលាស់), ផ្កាឈូក
(គិម្ហរដូវ ឬរដូវក្ដៅ), ផ្កាគ្រីសាន (សរទរដូវ ឬរដូវស្លឹកឈើជ្រុះ) និងផ្កាបួយ
សិសិររដូវ ឬរដូវរងា)
ដែលរូបភាពទាំងនេះតែងតែជួបប្រទះតាមផ្ទាំងគំនូរ
កំណាព្យ អក្សរសាស្ត្រ និងមានស្នាដៃជាច្រើនទៀតរបស់ជនជាតិចិនដែលមានទូទាំងប្រទេស ។
Ø កូរ៉េ
នៅប្រទេសកូរ៉េ ផ្កាបួយគឺជានិមិត្តរូបនៃនិទាយរដូវ ឬរដូវស្លឹកផ្ការីក ។
បួយជាផ្កាមួយក្នុងចំណោមផ្កាដែលមានការពេញនិយមនៅក្នុងការដេរប៉ាក់ ។
Maebyong
ជាថូមានក្បាច់ផ្កាបួយចម្លងតាម Meiping ថូក្បាច់ផ្កាបួយតាមវប្បធម៌ចិន
។
Ø ជប៉ុន
ផ្កាបួយ (ウメ- ume)
តែងតែត្រូវបានកវីរៀបរាប់ជាញឹកញាប់ក្នុងបទកំណាព្យជប៉ុនថា ជានិមិត្តរូបនៃនិទាឃរដូវនិងពេលដែលត្រូវយកទៅប្រើក្នុងកំណាព្យជប៉ុន
(Haiku ឬ Renga) បួយគឺ Kigo ឬដើមនិទាឃរដូវ ។
សម័យកាលណារ៉ា (Nara period/ឆ្នាំ៧១០-៧៩៤) រហូតដល់សម័យកាលហេអាន់
(Heian period/ឆ្នាំ៧៩៤-១១៨៥) បួយមានការពេញនិយមជាខ្លាំង ។
តាមវប្បធម៌ជប៉ុនមានជំនឿថា បួយមានតួនាទីជួយបញ្ចៀសរឿងអពមង្គល
ដូច្នេះហើយទើបបួយត្រូវបានដាំដុះតាមប្រពៃណីក្នុងសួនភាគឦសាន
ដែលប្រជាជនមានជំនឿថាជាប្រភពនៃរឿងអពមង្គល
ហើយផ្លែបួយត្រាំក៏អាចជំនួសអាហារពេលព្រឹកបានផងដែរ ។
Ø វៀតណាម
នៅប្រទេសវៀតណាម ដោយសារតែសម្រស់របស់ដើមនិងផ្កាបួយ ទើបពាក្យថា ម៉ី (បួយ) ត្រូវបានយកទៅដាក់ឈ្មោះឲ្យកូនស្រី ។
មន្ទីរពេទ្យធំបំផុតនៅក្រុងហាណូយមានឈ្មោះថា Bach Mai
(ផ្កាបួយពណ៌ស) និងមានមន្ទីរពេទ្យផ្សេងទៀតនៅហាណូយមានឈ្មោះថា Mai Huong (ពិដោរផ្កាបួយ) ស្ថិតនៅលើផ្លូវ Hong Mai
(ផ្កាបួយពណ៌ជម្ពូ), Hoang Mai (ផ្កាបួយពណ៌លឿង)
ជាឈ្មោះស្រុកមួយនៅទីក្រុងហាណូយ ចំណែក Bach Mai
(ផ្កាបួយពណ៌ស) ក៏ជាផ្លូវចំណាស់និងមានប្រវែងវែងនៅហាណូយ ។
ដោយទីតាំងទាំងនេះស្ថិតនៅភាគខាងត្បូងទីក្រុងហាណូយ ដែលកាលពីអតីតសម្បូរទៅដោយដើមបួយ ។
៦.អត្ថប្រយោជន៍របស់បួយ
Ø បួយខ្មៅ
ü បួយមានរសជាតិជូរនិងចត់អាចជួយឲ្យសួតមានសំណើម ជួយកម្ចាត់ជំងឺក្អក, ក្អកស្ងួត
និងក្អករ៉ាំរ៉ៃ ។
ü ជួយបន្ថែមជាតិទឹក, ដោះស្រាយបញ្ហាក្ដៅធម្មតា, ក្ដៅក្នុង, បំបាត់ការស្រេកទឹក ។
ü កាត់បន្ថយជំងឺគ្រុនរងា ។
ü ជួយផ្សះពោះវៀន, បំបាត់អាការរាករូស, រាករូសរ៉ាំរ៉ៃនិងពេលបន្ទោរបង់ លាមកមានឈាម,
រាកមួលរ៉ាំរ៉ៃ ។
ü បង្ការជំងឺឆ្លងក្នុងពោះវៀនបាន ។
ü កម្ចាត់អៀនតេនញ៉ា ។
ü ជួយឃាត់ឈាមបានល្អ ។
ü បួយខ្មៅមានសារធាតុអាស៊ីម៉ាលីក, អាស៊ីតស៊ីទ្រីក, អាស៊ីតស៊ូស៊ីនីក, ផៃតូស្តេរ៉លនិងគ្រាប់របស់វាមានជាតិប្រេង
វាអាចជួយទប់ស្កាត់ការលូតលាស់របស់មេរោគផ្សេងៗបានច្រើនប្រភេទដូចជាមេរោគមួល,
មេរោគរបេង, មេរោគអាសន្នរោគ, មេរោគសន្ធំ ឬជំងឺសន្ធំរាល ។
បរិមាណនិងវិធីប្រើប្រាស់ៈ ប្រហែល ៦-១២ ក្រាម ស្ងោរហើយផឹក ។
បម្រាមៈ ប្រុងប្រយ័ត្ននៅក្នុងការប្រើសម្រាប់អ្នកជំងឺដែលមានកម្ដៅនិងក្ដៅខ្លាំង ។
Ø បួយ
ü ជួយបន្ថែមកម្លាំង, កាត់បន្ថយអាការខ្សោះល្វើយ
ព្រោះការដែលមនុស្សយើងមានអារម្មណ៍ហត់នឿយ គឺមកពីអាស៊ីតក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់ ទើបររាងកាយមិនអាចសម្របតាមកម្រិតរបស់អំបិលបាស់បានភ្លាមៗ
តែដោយសារបួយមានអំបិលបាស់តម្លៃ pH 7.35
ដែលស្រដៀងនឹងឈាមរបស់យើង ដូច្នេះហើយទើបការទទួលទានបួយ វាជួយបន្ថយកម្រិតពរបស់អំបិលបាស់បាន
។
ü កាត់បន្ថយអាការស្រេកទឹក, កាត់បន្ថយការបាត់បង់ជាតិទឹកក្នុងរាងកាយ ។
ü ជួយបង្ការជំងឺខ្យល់គរ សម្រាប់អ្នកដែលធ្វើការ ឬហាត់ប្រាណក្រោមកម្ដៅថ្ងៃ
ដោយសារបួយ ជាពិសេសតំណាប់បួយ ឬគែមបួយ (Saladitos)
មានសូដ្យូមខ្ពស់ ទើបវាជួយបន្ថែមអំបិលរ៉ែឲ្យរាងកាយ ដោយការទទួលទានជាមួយនឹងទឹក
ដោយផឹកម្ដងមួយជិបៗ ។
ü ជួយកាត់បន្ថយជាតិពុលនិងអាហារដែលមានជាតិពុលចំពោះរាងកាយ និងជួយជាតិអាស៊ីតនៅក្នុងក្រពះ
។
ü ជួយកាត់បន្ថយអញ្ចាញធ្មេញហើម, ជំងឺមាត់ធ្មេញ, ដោះស្រាយបញ្ហាក្លិនមាត់ ។
ü កាត់បន្ថយអាការក្អួតចង្អោរ ។
ü ជួយាសម្រួលតុល្យភាពនៅក្នុងក្រពះឲ្យមានភាពរឹងមាំ ។
ü ជួយបន្ថែមប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ, ដោះស្រាយបញ្ហាអាហារមិនរលាយ, រាករូស
ចុកសៀតណែនពោះ ។
ü ទឹកបួយជួយព្យាបាលជំងឺរាករូសរ៉ាំរ៉ៃបាន ។
ü ជួយបង្ការការឆ្លងរោគផ្លូវអាហារ ។
ü ជួយកម្ចាត់អៀនតេនញ៉ានៅក្នុងពោះវៀន ។
ü បួយជាអាហារមួយប្រភេទដែលជួយបញ្ចេញជាតិទឹកក្នុងរាងកាយ
ព្រោះការទទួលទានអាហារដែលមានរសជាតិប្រៃខ្លាំង ឬហិរខ្លាំង
នឹងធ្វើឲ្យការប្រព័ន្ធបញ្ចេញជាតិទឹកដំណើរការមិនសូវល្អ អាចធ្វើឲ្យកើតជំងឺដូចជា
ជំងឺថង់ទឹកប្រមាត់, ជំងឺប្លោកនោមរលាក, ជំងឺហើម, ជំងឺតម្រងនោម ជាដើម
ដែលការទទួលទានបួយអាចជួយកាត់បន្ថយអាការទាំងនេះបាន ។
ü ទឹកបួយជួយប្រឆាំងនឹងមេរោគនិងផ្សិត ។
ü ជួយកាត់បន្ថយអាការចាញ់របស់ស្រ្ដីមានផ្ទៃពោះ ។
ü យកផ្លែបួយត្រាំទឹកអំបិលប៉ន់ ត្រងយកតែទឹកសម្រាប់ផឹកព្យាបាលរោគរដូវមកមិនទៀង ។
ប្រភពឯកសារៈវេបសាយបរទេស
ប្រភពរូបភាពៈGoogle
No comments