Header Ads

Header ADS

បួយ


 បួយ តាមសំនៀងភាសាចិនហុកកៀនម៉ី តាមសំនៀងភាសាចិនកុងងឺ ជាដើមឈើស្ថិតនៅក្នុងក្រុម Armeniaca ពួក Prunus និងពួករង Prunus មានឈ្មោះជាភាសាអង់គ្លេសថា Chinese plum និង Japanese apricot ឈ្មោះវិទ្យាសាស្ត្រថា Prunus mume

 បួយ


ចំណាត់ថ្នាក់វិទ្យាសាស្រ្ត
អាណាចក្រ
Plantae
ក្រុម
Armeniaca
(unranked)
Angiosperms
(unranked)
Eudicots
(unranked)
Rosids
លំដាប់
Rosales
អម្បូរ
Rosaceae
ពួក
Prunus
ពួករង
Prunus
ប្រភេទ
P. mume
ឈ្មោះទ្វេនាម
Prunus mume Siebold & Zucc.


មាតិកា
១.ប្រភព
២.លក្ខណៈរុក្ខសាស្រ្ត
៣.ឈ្មោះផ្សេងទៀត
៤.ពន្ធុ
៥.តម្លៃវប្បធម៌
៦.អត្ថប្រយោជន៍របស់បួយ

១.ប្រភព
បួយមានប្រភពនៅភាគខាងត្បូងប្រទេសចិន តាមដងទន្លេយ៉ាងស៊ី ក្រោយមកពូជធាររបស់វាក៏សាយភាយទៅតៃវ៉ាន់, ជប៉ុន, កូរ៉េ, វៀតណាមនិងឡាវ ។ យើងអាចប្រទះឃើញដើមបួយនៅតាមព្រៃរបោះ, ព្រៃតាមដងផ្លូវនិងជួរភ្នំ ពេលខ្លះវាដុះនៅលើដីកម្ពស់ពី ១៧០០-៣១០០ ម៉ែត្រ (៥៦០០-១០២០០ ហ្វុត) និងតំបន់បណ្ដុះកូនឈើ ។
២.លក្ខណៈរុក្ខសាស្រ្ត
ដើមបួយ




បួយជាដើមឈើជម្រុះស្លឹកនិងចេញផ្កានៅកណ្ដាលរដូវរងា ដែលជាទូទៅនៅខែមករាទៅដល់ចុងខែកុម្ភៈនៅតំបន់អាស៊ីបូព៌ា ។ វាអាចលូតលាស់ មានកម្ពស់ចាប់ពី ៤- ១០​​ម៉ែត្រ (១៣-៣៣ ហ្វុត) ។  វាងាយដាំដុះ មិនចាំបាច់មើលថែខ្លាំងពេក ព្រោះមានសត្រូវតិចនិងឲ្យផលច្រើនទៅតាមអាយុនិងទំហំដើម ដោយត្រូវការសីតុណ្ហភាពប្រហែល ៧,២ អង្សា ឬទាបជាងនេះ ហើយក៏អាចលូតលាស់បានលើដីគ្រប់ប្រភេទនិងអាចបន្តពូជបានដោយវិធី ឬកាត់ដាំ ។

ស្លឹកបួយ


ស្លឹកបួយ ចេញកញ្ចុំរាងទ្រវែងដូចពងមាន់ មានពណ៌បៃតងព្រលាំប្រផេះ គែមស្លឹករាងគន្លាក់ដូចធ្មេញរណា មានប្រវែង ៤-៨ សង់ទីម៉ែត្រ ទំហំ ២,៥​-​៥​ សង់ទីម៉ែត្រ ។

ផ្កាបួយ






ផ្កាបួយមានពណ៌ស ឬផ្កាឈូក មានក្លិនក្រអូប ទំហំ ២-២,៥ សង់ទីម៉ែត្រ  មានសរសៃពុះកណ្ដាលនិងមានផ្កាពណ៌ស, ពណ៌ផ្កាឈូកនិងក្រហមទៅតាម

ផ្លែបួយ




ផ្លែមានរាងមូលតូច ពេលខ្ចីមានពណ៌បៃតង ពេលចាស់មានពណ៌លឿង ដែលជា​ទូទៅមានសរសៃពុះកណ្ដាលប្រវែងប្រហែល ២,៥ សង់ទីម៉ែត្រ ។ សាច់មានរសជាតិជូរអែមនិងមានក្លិនក្រអូប ដោយពេលទុំ សាច់វាទន់ ចំណែកគ្រាប់របស់វារឹង ។
នៅប្រទេសជប៉ុននិងកោះតៃវ៉ាន់ ការប្រមូលផលធ្វើឡើងនៅខែមិថុនាដល់ខែសីហា ។

៣.ឈ្មោះផ្សេងទៀត
បួយ មានឈ្មោះផ្សេងទៀតនៅក្នុងភាសាអង់គ្លេសដូចជា Chinese plum និង Japanese apricot, Ume ជាភាសាជប៉ុន ឬ mume ឈ្មោះវិទ្យាសាស្រ្ត និង Mei ភាសាចិនកុកងឺ ។ ចំណែកផ្កាមានឈ្មោះថា ម៉ីហ័រ (梅花ជាភាសាចិនកុកងឺ ឬ plum blossom ជាភាសាអង់គ្លេស តែពេលខ្លះត្រូវបានហៅថា flowering plum និងឈ្មោះថា winter plum ក៏ត្រូវបានប្រើផងដែរ ជាពិសេសពេលរៀបរាប់ពីផ្ការីកនៅក្នុងគំនូរចិន ។
នៅក្នុងភាសាចិនកុកងឺ បួយ ត្រូវបានហៅថា ម៉ី () ចំណែកផ្លែបួយហៅថា ម៉ីស៊ឺ (梅子) ឯនៅក្នុងភាសាជប៉ុន ត្រូវហៅថា អ៊ឹមិ (kanji: ; hiragana: うめ) ខណៈដែលភាសាកូរ៉េហៅថា មែស៊ីល (hangul: 매실; hanja: 梅實)
បួយ ដែលមានឈ្មោះជាភាសាជប៉ុននិងកូរ៉េគឺក្លាយមកពីភាសាចិនកុកងឺដែលបញ្ចេញសំឡេងថា muəi
សម្រាប់ឈ្មោះជាភាសាវៀតណាមហៅថា ម៉ីមូ ទោះ ម៉ី ជាឈ្មោះដើមឈើមួយប្រភេទទៀតគឺ Ochna integerrima hoa mai, hoàng mai (អង្គារអង្គាលឿងអង្គារសីល ក្នុងភាសាខ្មែរ) នៅវៀតណាមខាងត្បូងក៏ដោយ ។

៤.ពន្ធុ
បួយត្រូវបានដាំដុះទូទាំងអាស៊ីបូព៌ានិងកាត់យកផ្កាសម្រាប់លម្អ ។
·         ពូជចិន
ü  នៅប្រទេសចិន បួយមានជាង ៣០០ ពូជ និងត្រូវបានបែងចែកជា ៣ ក្រុមតាមពន្ធុវិទ្យា (P.mume and hybrids) និងត្រូវបានចាត់ចំណាត់ថ្នាក់តាមប្រភេទរបស់មែកដូចជា Upright (直枝梅類), Pendulous (垂枝梅類) និង Tortuous (龍游梅類) និងតាមសណ្ឋានរបស់ផ្កា ។
ü  ពូជខ្លះមានភាពពិសេសដោយសារតម្លៃរបស់វា ដែលរួមមាន ហុងម៉ី (), ថាយកឺម៉ី (泰格没), ចាវសួយម៉ី  (照水梅), លីអឺម៉ី (绿萼梅), ឡុងយ៉ូវម៉ី (龍游梅) និង ឈួយជឺម៉ី (垂枝梅)
ü  បួយជាដើមឈើដែលអាចរស់រានបានយូរ ដូច្នេះហើយទើបយើងឃើញដើមបួយបូរាណមាននៅទូទាំងប្រទេសចិន ដោយ​បួយលឿង (ហ័ងម៉ី) នៅខេត្តហឺប៉ី មានអាយុកាល ១៦០០ ឆ្នាំ (តាំងពីសម័យរាជវង្សជីនមកម្ល៉េះ) ដែលវានៅតែចេញផ្លែចេញផ្កា ។
·         ពូជជប៉ុន
ü  នៅប្រទេសជប៉ុន បួយត្រូវបានបែងចែកជាប្រភេទយ៉ាបាអ៊ិ (Yabai /ព្រៃ), ហ៊ិបាអ៊ិ (hibai /ពណ៌ក្រហម) និង បឹងហ្គោ (bungo /ខេត្តបឹងហ្គោ) ដោយ​បួយបឹងហ្គោជាពូជដែលបានមកពីការបង្កាត់បួយនិងអាព្រីតខត ដែលត្រូវបានដាំដុះសម្រាប់យកផ្លែ ។
ü  បួយហ៊ីបាអ៊ិ មានខ្លឹមពណ៌ក្រហមនិងភាគច្រើនមានផ្កាពណ៌ក្រហម ចំណែកបួយយ៉ាបាអ៊ិត្រូវបានដាំដុះសម្រាប់យកដើមប្រើប្រាស់ ។

៥.តម្លៃវប្បធម៌
ផ្កាបួយត្រូវបាននិយមនិងមានកេរ្តិ៍ឈ្មោះទូទាំងអាស៊ីបូព៌ា ។
ផ្កាបួយដែលត្រូវបានស្គាល់ជាភាសាចិនកុកងឺថា ម៉ីហ័រ (梅花) ជាផ្កាស្អាតមួយក្នុងចំណោមផ្កាស្អាតបំផុតនៅប្រទេសចិននិងតែងតែត្រូវបានយកទៅពណ៌នាក្នុងគំនូរនិងកំណាព្យចិនជាច្រើនសតវត្សរ៍មកហើយ ហើយក៏ជានិមិត្តសញ្ញានៃសិសិររដូវនិងនិទាឃរដូវផងដែរ ។
ផ្កាមានសម្រស់ស្រស់ស្អាត ព្រោះពេលរីក វារីកត្រសោមពេញដើមនារដូវរងា មានព្រិលធ្លាក់ ដើមឈរឲ្យជ្រងោបង្ហាញពីសក្ដានុពលរបស់វា និងចោលក្លិនពិដោរឈ្ងុយឈ្ងប់តាមខ្យល់ជំនោរ ។
ដោយសារផ្កាបួយរីកនៅរដូវរងា ទើបត្រូវចាត់ទុកថាជាផ្កាមួយក្នុងចំណោមផ្កាទាំងបី "Three Friends of Winter" ដែល​រួមមានស្រល់និងឫស្សី ហើយក៏ត្រូវបានចាត់ទុកផងដែរថាជាផ្កាមួយក្នុងចំណោមផ្កាទាំងបួន "Four Gentlemen" ដែល​រួមមាន កេសរកូល, គ្រីសាននិងឫស្សី និងជាផ្កាមួយក្នុងចំណោមផ្កាទាំងបួន "Flowers of the Four Seasons" ដែលមាន្េសរកូល (និទាឃរដូវ ឬរដូវស្លឹកឈើលាស់), ផ្កាឈូក (គិម្ហរដូវ ឬរដូវក្ដៅ), ផ្កាគ្រីសាន (សរទរដូវ ឬរដូវស្លឹកឈើជ្រុះ) និងផ្កាបួយ សិសិររដូវ ឬរដូវរងា) ដែលរូបភាពទាំងនេះតែងតែជួបប្រទះតាមផ្ទាំងគំនូរ កំណាព្យ អក្សរសាស្ត្រ និងមានស្នាដៃជាច្រើនទៀតរបស់ជនជាតិចិនដែលមានទូទាំងប្រទេស ។

Ø  កូរ៉េ
នៅប្រទេសកូរ៉េ ផ្កាបួយគឺជានិមិត្តរូបនៃនិទាយរដូវ ឬរដូវស្លឹកផ្ការីក ។ បួយជាផ្កាមួយក្នុងចំណោមផ្កាដែលមានការពេញនិយមនៅក្នុងការដេរប៉ាក់ ។
Maebyong ជាថូមានក្បាច់ផ្កាបួយចម្លងតាម Meiping ថូក្បាច់ផ្កាបួយតាមវប្បធម៌ចិន ។

Ø  ជប៉ុន
ផ្កាបួយ (ウメ- ume) តែងតែត្រូវបានកវីរៀបរាប់ជាញឹកញាប់ក្នុងបទកំណាព្យជប៉ុនថា ជានិមិត្តរូបនៃនិទាឃរដូវនិងពេលដែលត្រូវយកទៅប្រើក្នុងកំណាព្យជប៉ុន (Haiku Renga) បួយគឺ Kigo ឬដើមនិទាឃរដូវ ។
សម័យកាលណារ៉ា (Nara period/ឆ្នាំ៧១០-៧៩៤) រហូតដល់សម័យកាលហេអាន់ (Heian period/ឆ្នាំ៧៩៤-១១៨៥) បួយមានការពេញនិយមជាខ្លាំង ។
តាមវប្បធម៌ជប៉ុនមានជំនឿថា បួយមានតួនាទីជួយបញ្ចៀសរឿងអពមង្គល ដូច្នេះហើយទើបបួយត្រូវបានដាំដុះតាមប្រពៃណីក្នុងសួនភាគឦសាន ដែលប្រជាជនមានជំនឿថាជាប្រភពនៃរឿងអពមង្គល ហើយផ្លែបួយត្រាំក៏អាចជំនួសអាហារពេលព្រឹកបានផងដែរ ។

Ø  វៀតណាម
នៅប្រទេសវៀតណាម ដោយសារតែសម្រស់របស់ដើមនិងផ្កាបួយ ទើបពាក្យថា ម៉ី (បួយ) ត្រូវបានយកទៅដាក់ឈ្មោះឲ្យកូនស្រី ។ មន្ទីរពេទ្យធំបំផុតនៅក្រុងហាណូយមានឈ្មោះថា Bach Mai (ផ្កាបួយពណ៌ស) និងមានមន្ទីរពេទ្យផ្សេងទៀតនៅហាណូយមានឈ្មោះថា Mai Huong (ពិដោរផ្កាបួយ) ស្ថិតនៅលើផ្លូវ Hong Mai (ផ្កាបួយពណ៌ជម្ពូ), Hoang Mai (ផ្កាបួយពណ៌លឿង) ជាឈ្មោះស្រុកមួយនៅទីក្រុងហាណូយ ចំណែក Bach Mai (ផ្កាបួយពណ៌ស) ក៏ជាផ្លូវចំណាស់និងមានប្រវែងវែងនៅហាណូយ ។ ដោយទីតាំងទាំងនេះស្ថិតនៅភាគខាងត្បូងទីក្រុងហាណូយ ដែលកាលពីអតីតសម្បូរទៅដោយដើមបួយ ។

៦.អត្ថប្រយោជន៍របស់បួយ
Ø  បួយខ្មៅ
ü  បួយមានរសជាតិជូរនិងចត់អាចជួយឲ្យសួតមានសំណើម ជួយកម្ចាត់ជំងឺក្អក, ក្អកស្ងួត និងក្អករ៉ាំរ៉ៃ ។
ü  ជួយបន្ថែមជាតិទឹក, ដោះស្រាយបញ្ហាក្ដៅធម្មតា, ក្ដៅក្នុង, បំបាត់ការស្រេកទឹក ។
ü  កាត់បន្ថយជំងឺគ្រុនរងា ។
ü  ជួយផ្សះពោះវៀន, បំបាត់អាការរាករូស, រាករូសរ៉ាំរ៉ៃនិងពេលបន្ទោរបង់ លាមកមានឈាម, រាកមួលរ៉ាំរ៉ៃ ។
ü  បង្ការជំងឺឆ្លងក្នុងពោះវៀនបាន ។
ü  កម្ចាត់អៀនតេនញ៉ា ។
ü  ជួយឃាត់ឈាមបានល្អ ។
ü  បួយខ្មៅមានសារធាតុអាស៊ីម៉ាលីក, អាស៊ីតស៊ីទ្រីក, អាស៊ីតស៊ូស៊ីនីក,  ផៃតូស្តេរ៉លនិងគ្រាប់របស់វាមានជាតិប្រេង វាអាចជួយទប់ស្កាត់ការលូតលាស់របស់មេរោគផ្សេងៗបានច្រើនប្រភេទដូចជាមេរោគមួល, មេរោគរបេង, មេរោគអាសន្នរោគ, មេរោគសន្ធំ ឬជំងឺសន្ធំរាល ។

បរិមាណនិងវិធីប្រើប្រាស់ៈ ប្រហែល ៦-១២ ក្រាម ស្ងោរហើយផឹក ។
បម្រាមៈ ប្រុងប្រយ័ត្ននៅក្នុងការប្រើសម្រាប់អ្នកជំងឺដែលមានកម្ដៅនិងក្ដៅខ្លាំង ។

Ø  បួយ
ü  ជួយបន្ថែមកម្លាំង, កាត់បន្ថយអាការខ្សោះល្វើយ ព្រោះការដែលមនុស្ស​យើងមានអារម្មណ៍ហត់នឿយ គឺមកពីអាស៊ីតក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់ ទើប​ររាងកាយមិនអាចសម្របតាមកម្រិតរបស់អំបិលបាស់បានភ្លាមៗ តែដោយសារបួយមានអំបិលបាស់តម្លៃ pH 7.35 ដែលស្រដៀងនឹងឈាម​របស់យើង ដូច្នេះហើយទើបការទទួលទានបួយ វាជួយបន្ថយកម្រិតពរបស់អំបិលបាស់បាន ។
ü  កាត់បន្ថយអាការស្រេកទឹក, កាត់បន្ថយការបាត់បង់ជាតិទឹកក្នុងរាងកាយ ។
ü  ជួយបង្ការជំងឺខ្យល់គរ សម្រាប់អ្នកដែលធ្វើការ ឬហាត់ប្រាណក្រោមកម្ដៅថ្ងៃ ដោយសារបួយ ជាពិសេសតំណាប់បួយ ឬគែមបួយ (Saladitos) មានសូដ្យូមខ្ពស់ ទើបវាជួយបន្ថែមអំបិលរ៉ែឲ្យរាងកាយ ដោយការទទួល​ទានជាមួយនឹងទឹក ដោយផឹកម្ដងមួយជិបៗ ។
ü  ជួយកាត់បន្ថយជាតិពុលនិងអាហារដែលមានជាតិពុលចំពោះរាងកាយ និងជួយជាតិអាស៊ីតនៅក្នុងក្រពះ ។
ü  ជួយកាត់បន្ថយអញ្ចាញធ្មេញហើម, ជំងឺមាត់ធ្មេញ, ដោះស្រាយបញ្ហាក្លិនមាត់ ។
ü  កាត់បន្ថយអាការក្អួតចង្អោរ ។
ü  ជួយាសម្រួលតុល្យភាពនៅក្នុងក្រពះឲ្យមានភាពរឹងមាំ ។
ü  ជួយបន្ថែមប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ, ដោះស្រាយបញ្ហាអាហារមិនរលាយ, រាករូស ចុកសៀតណែនពោះ ។
ü  ទឹកបួយជួយព្យាបាលជំងឺរាករូសរ៉ាំរ៉ៃបាន ។
ü  ជួយបង្ការការឆ្លងរោគផ្លូវអាហារ ។
ü  ជួយកម្ចាត់អៀនតេនញ៉ានៅក្នុងពោះវៀន ។
ü  បួយជាអាហារមួយប្រភេទដែលជួយបញ្ចេញជាតិទឹកក្នុងរាងកាយ ព្រោះការទទួលទានអាហារដែលមានរសជាតិប្រៃខ្លាំង ឬហិរខ្លាំង នឹងធ្វើឲ្យការប្រព័ន្ធបញ្ចេញជាតិទឹកដំណើរការមិនសូវល្អ អាចធ្វើឲ្យកើតជំងឺដូចជា ជំងឺថង់ទឹកប្រមាត់, ជំងឺប្លោកនោមរលាក, ជំងឺហើម, ជំងឺតម្រងនោម ជាដើម ដែលការទទួលទានបួយអាចជួយកាត់បន្ថយអាការទាំងនេះបាន ។
ü  ទឹកបួយជួយប្រឆាំងនឹងមេរោគនិងផ្សិត ។
ü  ជួយកាត់បន្ថយអាការចាញ់របស់ស្រ្ដីមានផ្ទៃពោះ ។
ü  យកផ្លែបួយត្រាំទឹកអំបិលប៉ន់ ត្រងយកតែទឹកសម្រាប់ផឹកព្យាបាលរោគរដូវមកមិនទៀង ។




ប្រភពឯកសារៈវេបសាយបរទេស

ប្រភពរូបភាពៈGoogle

No comments

Theme images by merrymoonmary. Powered by Blogger.